Pistoltypen, en Colt special combat. Pistolen er gassdrevet, veier over en kilo og i magasinet er det plass til 20 Co2 patroner. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Gimzal er en av fem personer som opplevde å bli truet på livet, da en 45 år gammel kristiansander gikk amok med en Colt Special Combat gassdrevet luftpistol fredag.Sammen med mannen sin flyttet Aylin Gimzal og deres to barn i januar fra Stavanger til Kristiansand. Fredag skulle ekteparet på restaurant, og feire hennes 35-års fødselsdag.

Bursdag

— For meg som er opprinnelig tyrkisk, er 35-årsdagen spesiell. Den markerer at man er halvveis i livet, forklarer Gimzal.

Hun sitter ved stuebordet. Tårene presser seg på. Hun har knapt sovet siden fredagen. Hodepinen er sterk.De hadde avsluttet måltidet på Mother India. Hun kjørte bilen. De skulle til butikken, og kjøpe en iskake til å ha med hjem. Hun kjører oppover Dronningensgate, da hun får se en politibil parkert på høyre side.

— Det var så stille. Men jeg kjørte sakte, som man gjør når man treffer en politibil, og lurer på hva som skjer. Jeg ønsket ikke å blande meg opp i noe, forklarer hun.

- Min tur å dø

Fra høyre side kommer en skikkelse brått frem foran bilen. Hun bremser ned. Mannen har en pistol i hånden. Han vifter den mot dem, først mot mannen, så mot henne. Så møter hun blikket hans, og ser han sikte pistolen rett mot henne. Han bøyer seg frem over bilen.

— Han var så aggressiv. Han så ikke full ut. Du vet, man tenker på hvordan man skal dø. Jeg følte, jeg forsto, at nå var det min tur. "Så det er slik det ble. Han skal drepe meg", tenkte jeg. Det føltes så lenge, som fem minutter, selv om det kanskje bare gikk noen sekunder. Mannen min åpnet ikke munnen. Jeg var helt paralysert. Tiden sto stille. Hvorfor tar ikke politiet ham, tenkte jeg, for det tok liksom så lang tid, forteller Aylin Gimzal.

Etterpå

Den 45 år gamle pistolmannen forsvant så til venstre ut i veibanen, og ble lagt i bakken av flere tjenestemenn. Gimzal parkerte. Mannen løp ut for å se. Selv så hun pistolen ligge på bakken. Hun skrek etter mannen at han måtte komme. Hun skrek til politiet da hun så de hadde anholdt ham: "Han ville drepe meg".

— Etterpå tenkte jeg: Hvorfor kjørte jeg ikke på ham? Det var jo han eller meg. Mannen min så at politiet sto klare til å skyte gjerningsmannen. Mannen min forklarte meg etterpå at han ikke sa noe, fordi han var redd for å provosere ham.

Tårene renner. Dette er vanskelig. Mannen ønsker ikke å bli intervjuet, og takler saken på sitt vis.

- Tenk om den var ekte

— Jeg har ikke noe å skjule. Folk må vite hvordan dette er. For meg var pistolen ekte, selv om jeg senere på kvelden ble fortalt at det var en luftpistol.

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt våpenet, som veier en kilo, og ser ut som en ekte pistol.— Vi dro og kjøpte iskaken likevel, etter at vi hadde vært på politistasjonen. Men senere dro vi til legevakten. Jeg måtte ha noe beroligende for å sove. Jeg har så vondt i hodet. Jeg har fortsatt vanskelig for å sove. Tenk om pistolen hadde vært ekte, og tenk om mannen hadde skutt, sier Gimzal.

Politiet: - Skremmende

Politiadvokat Stine Gjøsund sier at trusselen mindre alvorlig strafferettslig enn et ekte våpen.

— Straffeutmålingsmessig vil det i utgangspunktet blir vurdert som mildere enn om det ble brukt et skarpladd våpen, fordi skadepotensialet reelt sett er mindre, sier Stine Gjøsund.

— Kan du forstå at de opplever å bli truet på?

— Det er klart trusselen fremstår som skremmende for de involverte. Også kvinnen som syklet ble svært redd. Og den 24 år gamle mannen, som fikk våpenet rettet mot hodet, opplevde det som svært traumatisk, sier Gjøsund.