— Jeg var egentlig satt opp til operasjon på sykehuset i Tønsberg i oktober etter to år på venteliste. Men nå har jeg fått time i april som en av de første på Sørlandet, forteller Waage svært lettet.

Fram til nå har sørlendinger måttet reise til Tønsberg for utredning og behandling. Fra mandag skal et team ved Sørlandet sykehus Kristiansand, bestående av tre ernæringsfysiologer, to psykologer, to leger, en sosionom, en ergoterapeut, en fysioterapeut og en helse- og treningsrådgiver stå for utredning og oppfølging. I Arendal skal kirurgene Adalsteinn Arnarson og Atle Bernstein snevre inn magesekken og forkorte tarmen med opptil 2,5 meter via kikkhullskirurgi. Gastric bypass, kalles det. (Se grafikk)

Alvorlige plager

For 35 år siden la Waage på seg 38 kilo i forbindelse med siste fødsel, og alvorlige plager med bekkenløsning og ryggsmerter har begrenset mulighetene hennes til mosjon.

— Og så må jeg innrømme at jeg er veldig glad i mat og drikke, sier hun.

Fram til operasjonen må hun ned fem kilo i vekt. Etter operasjonen vil hun bli fulgt tett i inntil tre år med hjelp til livsstilendring og eventuelle komplikasjoner.

Flere overvektige

Norge ligger fortsatt relativt lavt på statistikken over antall sykelig overvektige i befolkningen på verdensbasis. Men gjennomsnittsstatistikker tilsier at minst 6000 sørlendinger er rammet, ifølge strategiplanen til Sørlandet sykehus. Kirurgene er overbevist om at antallet bare vil vokse i årene som kommer.

Adalsteinn Arnarson er fra Island, som ligger som nummer to i verden med dette problemet, bare slått av USA. Han har flere års praksis med fedmekirurgi fra Sverige.

— Kritikere mener det er galt å bruke skattepenger på å behandle en livsstilsykdom som overvekt. Hva mener du?

— I løpet av fem år er utgiftene til behandlingen spart inn. Så dette er meget lønnsomt samfunnsøkonomisk, sier Arnarson.

Frisk av diabetes

Overvektige har nemlig ofte diabetes. Etter operasjonen er de friske i løpet av få dager. En rekke andre følgesykdommer til overvekt forsvinner også. Samtidig kan de opererte ganske raskt komme seg tilbake til jobb.

— Pasienten går selv til operasjonsbordet. Inngrepet varer rundt to timer. Bare minutter etter reiser pasienten seg fra bordet, og skal sitte i en stol senest to timer etter. Dagen etter skal pasienten kunne gå, og tredje dagen være klar for hjemreise, sier Atle Bernstein.

For Arendal sykehus blir dette tilbudet en forsterkning av det faglige tilbudet og miljøet. For sykelig overvektige sørlendinger innebærer det en kraftig reduksjon i både reisetid og ventetid.

Siste mulighet

— Vi regner med å kunne operere 150-200 pasienter i året til å begynne med. Disse vil være i aldersgruppen 18 til 60 år, sier Arnarson, og understreker at ingen får tilbud om fedmekirurgi uten at alle andre muligheter for konservativ behandling er utprøvd.

For Anny Waage blir dette begynnelsen på et lettere liv. Operasjonen er ingen magisk løsning. Hun må selv endre livsstil gjennom kosthold og aktivitet.

— Jeg er kjempemotivert, sier hun med glød i øynene.