KRISTIANSAND: Mannen er i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i 40 dager, som gjøres betinget med en prøvetid på to år. I tillegg mister han sertifikatet og må betale saksomkostninger.

Det var om kvelden 27. desember i fjor at mannen var om bord på Superspeed, som gikk fra Hirtshals mot Kristiansand.

Nektet å legge seg

Vekteren så allerede da 54-åringen gikk om bord på ferja at han var beruset. Han gikk derfor bort til mannen og foreslo at han burde sove litt på dekk, noe 54-åringen var enig i.

Men i stedet begynte han å snakke om utenforliggende ting. Igjen ble han bedt om å gå opp på dekk for å sove, men ville ikke samarbeide. Deretter la vekteren hånda på skulderen hans og ba ham følge med.

— Dette gjorde tiltalte svært sint. Han uttalte blant annet at "du rører ikke meg", heter det i dommen.

Slo og skallet

Vekteren svarte at dette var greit. Likevel gikk Bryne-mannen helt opp i ansiktet på vekteren og sa "jeg skal drepe deg" med mer.

— Ut av det blå slo han vekteren med knyttet neve i brystet slik at han måtte ta et steg tilbake, skriver retten.

Vekteren fikk deretter kontroll på ham og tok ham med mot cella på båten. På vei til cella skallet Bryne-mannen vekteren i hodet. Etterpå fikk vekteren ham inn i cella og mannen ble hentet av politiet da båten la til kai.

Oppfattet som fyllevas

Vekteren har forklart at han oppfattet truslene som "tomme" og at det ofte er sånt som skjer med berusede personer, derfor ville han ikke anmelde forholdet.

Retten mener imidlertid:

— Truslenes preg av "fyllevas" kan ikke være avgjørende for straffbarheten i dette konkrete tilfellet, idet de ut ifra situasjonen i sin alminnelighet var tilstrekkelig fryktskapende, heter det i dommen.

Kjørte bil med promille for å redde hund

I tillegg er mannen dømt for et tilfelle av promillekjøring. Han har forklart at han en høstdag i fjor var sliten etter å ha kranglet med politiet om avlivning av datterens hund.

Han tok med seg en annen av familiens hunder i bilen og kjørte av sted for å lufte denne. Da han kom frem drakk han fire øl, og forklarte at han planla å få kona til å hente ham og bilen senere. Men så, ifølge forklaringen, gikk batteriet på mobiltelefonen tomt. Og så stakk hunden av.

Ingen vitner

Med tanke på at datteren var i ferd med å miste familiens andre hund, fikk han panikk og satte seg i bilen for å trekke hunden tilbake. Han fant etter hvert hunden, men kjørte seg fast på en kjerrevei. Mannen lot bilen ble stående og fortsatte å drikke medbrakt cider frem til politiet kom frem noen timer senere.

Retten mener det er bevist at mannen kjørte bil til tross for at han hadde alkoholkonsentrasjon over tillatt grense, selv om det ikke var noen vitner til bilkjøringen.