Elin Aarre måtte bruke stearinlys for å finne yoghurt som kveldsmat til jentene i kjøleskapet. Foto: Jarle R. Martinsen

LINDESNES: — Det er litt koselig, skal innerømme det. Men vi har jo ikke lyst til å sitte veldig lenge på denne måten, måtte Elin Aarre medgi. Da hadde strømmen vært borte i fem timer.

20.000 husstander over hele Agder satt torsdag kveld ved 22-tiden uten strøm etter uværet som rammet Sør- og Vest-Norge.

Fredag morgen var det fremdeles 5.800 husstander som var uten strøm.

200 mann

— Vi har 200 mann i sving for å rette feil. Det er strømbrudd i 24 av Agders 24 kommuner nå, verst i Farsund hvor 6.500 er uten strøm, sa kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, torsdag kveld.

Feilene kom først og fremst av trær som hadde falt på linjene. Agder Energi prioriterer å fjerne trær fra høyspentlinjene først, og Altmann kan ikke si når alle har fått strømmen igjen. Agder Energi strevde med nye feil like fort som gamle ble rettet.

— En av dem som reparerer er svigersønnen min, han jobber med slikt, forteller Aarre.

Mistet strømmen

De bor i grenda Øygarden vel ei mil fra Vigeland i Lindesnes mot Audnedal. I dette området hadde en rekke husstander mistet strømmen ved 16-tida.

Vi har 200 mann i sving for å rette feil. Det er strømbrudd i 24 av Agders 24 kommuner nå

— Da hadde vi akkurat spist pannekaker til middag, meddeler seks år gamle Elina Jeanette.

Leksene hadde de rukket å begynne på da strømmen gikk. Ved hjelp av stearinlys og lommelykt fikk de unna skolearbeidet.

Da Fædrelandsvennen banket på døra ved 20-tida var det ingenting å si på humøret. - Vi koser oss, sier 12 år gamle Linn Michelle. De hadde spilt litt brettspill og heldigvis hadde de fortsatt batteri til andre typer elektroniske spill.

Nok av ved

Peisen var husets eneste varmekilde, så den var rødglødende. - Enn så lenge klarer vi oss veldig så bra. Vi har jo nok av ved, sier Elin Aarre.

Til natten hadde de ingen planer om å installere seg foran peisen. - Neihei, jeg vil sove på rommet mitt, sier Elina Jeanette. Hun har Hello Kitty-lampe som går på batteri, så den skulle lyse opp. Og med nok av tepper ville ingen fryse.

Å bo så grisgrendt til betyr at det er ekstra mørkt her. Her er ikke veilys og knapt trafikk. - Så vi er vant til å ha det mørkt, sier Elin. Hun sier at strømmen går innimellom i området, og at dette slett ikke er noen krise.

Gatelysene slukket

Da Fædrelandsvennen forlot jentene, lavet snøen ned og det blåste godt. Gatelysene sto mørke helt til kommunegrensen til Mandal. Langs veien, blant annet ved Trædal, var strømmen gått.

— Det er helt umulig å gardere seg mot været, vi gjør alt vi kan for å fikse problemene. Arbeidet pågår nok ut over natten. Vi gir oss ikke før alle har fått strømmen tilbake, sier Altmann.