KRISTIANSAND: — Jeg husker ikke helt når vi begynte med tradisjonen. Men det er minst ti år siden, sier Andreas Holbæk.

Her er Andreas Holbæk sammen med barna Tim (11), Markus (5) og Mona (7). Det var leggetid da Fædrelandsvennen møtte dem onsdag kveld, for å snakke om det som kan være byens høyeste juletre. Foto: Tormod Flem Vegge

På et jorde på Ålefjær i Kristiansand står et rundt 26 meter høyt, lysende juletre. Treet tilhører familen Holbæk. Grana er pyntet med åtte rekker med diodelys. Lysene får strøm fra Andreas sine foreldres hus i Ålefjærveien.

Brorens idé

Selv bor 41-åringen i et hus et steinkast unna, sammen med sin familie.

— Det var en av brødrene mine som hadde ideen til å pynte treet. Vi ønsket å lage noe som alle i bygda kunne se på, forteller han.

Klatrer opp for å pynte

Medlemmer fra Holbæk-familien klatrer opp i grana for å montere lys og stjerne.

— Men enkelte år har vi bare latt lysene henge på treet til neste jul, innrømmer Holbæk.

Flere hundre tilskuere

Første søndag i advent ble grana tent. I forkant av tenningen, ble det arrangert juletrefest på Ålefjær bedehus.

— Før arrangerte vi juletrefesten på slutten av jula, men vi fant ut at folk da var lei av hele jula. Derfor flyttet vi festen til første søndag i advent. Vi var vel rundt 100 stykker på juletrefesten søndag, mens flere hundre møtte opp til julegrantenningen, forteller 41-åringen.

— Treet ble tent med en salutt, smiler han.

Dobbelt så høyt som treet i Markens

Juletreet på Justvik er altså 26 meter høyt. Til sammenlikning er årets julegran i Markens cirka 14 meter. Er juletreet på Ålefjær Kristiansands ellers Sørlandets høyeste juletre?