HOVDEN: — Bilistene på denne siden av fjellet er stort sett dyktige og greie. Men selvsagt blir noen utålmodige når de står der og har dårlig tid. Det tar vi med knusende ro. Det er vi som bestemmer her, sier brøytebilsjåfør Kai Werner Nilsen i Hovden Hytteservice AS til Fædrelandsvennen.

Kolonna mellom Hovden og Vamark i Vinje på riksvei 9 gikk kontinuerlig fra klokka 2130 onsdag kveld. Foto: JOHS. BJØRKELI

Det var tøffe tak på riksvei 9 mellom Hovden og Vamark i Vinje onsdag kveld, natt til torsdag og langt utover torsdagen. Brøytebilene måtte kjøre i ett, uten pause, for å hindre at snøen som lavet ned skulle stenge veien.

To brøytebiler i følge

Med to brøytebiler — en med spissplog fremt i kolonnen og en med skråskjær bakerst - klarte Nilsen og kollegene hans å holde den tøffe veistrekningen åpen.

«Hovden – Haukeli», heter det i veimeldingene, men det er altså et lite stykke fra selve Haukeli, like før det bærer bratt nedover igjen – at bommen og kolonnen venter.

— Det var ganske heftig her oppe natt til torsdag, sier Nilsen. Han hadde fri da, men kollegene som kjørte opplevde svært kraftig vind og snødrev og hadde problemer med å se fra brøytestikke til brøytestikke.

Kjører til de ikke ser mer

— Vi kjører så lenge vi har sikt. Når vi ikke ser mer, da må jo vi også stenge veien. Men det skjer heldigvis relativt sjelden, mener Nilsen.

De knappe to milene mellom Hovden og Haukeli kan ta lang tid når været er så tøft som torsdag og man må vente på kolonne i opptil halvannen time.

— Jeg skal over og tilbake igjen i ettermiddag, sa en smilende Svanhild Bjåen til Fædrelandsvennen der hun satt tålmodig og ventet i bilen ved bommen på Hovden. Annet nytter da heller ikke.

Ved 14 tiden ble veistrekningen åpnet igjen, slik at hjemturen nok gikk raskere for Bjåen da.

«Sommerføre» i Valle

Da Fædrelandsvennen kjørte ned til valle igjen ved 1330-tiden hadde det nesten sluttet å snø. Det var ikke fullt så snømørkt - konturløst - heller. Sør for Bykle var riksvei 9 bar og våt. To, tre hundre meters høydeforskjell hadde forvandlet riksveien fra utfordrende vintervei til «sommerføre». Men på sideveiene er det fortsatt sleipt med snøslaps.

Fylkesvei 45 mellom Valle og Skafså var stengt ved Blåsteinsåne hele torsdag på grunn av uværet.

Overingeniør Pål Arnfinn Haugen ved vegstasjonen i Valle sier torsdag ettermiddag til Fædrelandsvennen at uværet som er ventet senere på kvelden gjør at denne veistrekningen tidligst blir åpnet fredag formiddag.