— Dere må vente til i morgen, det var alt Tim Mukutu, general og etterforskningsleder ved den kongolesiske militære påtalemyndigheten, ville si til Aftenposten mandag.

Da hadde han og flere andre kongolesiske tjenestemenn, deriblant sjefsobdusenten, general Tshomba Hondo, avsluttet et nesten fem timer langt møte med tre Kripos-etterforskere og den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen. Møtet fant sted i de nedslitte lokalene til den militære påtalemyndigheten i Kinshasa, en to etasjer høy bygning der for lengst kasserte biler står parkert i bakgården, en utendørs urinal ligger gjemt baki et hjørne i borggården og saksmappene tårner seg opp under verandaen på baksiden.

Uenighet underveis

Målet for møtet var å gå gjennom funnene fra lørdagens obduksjon av Tjostolv Moland, som ble funnet død på cellen sin i Ndolo-fengselet søndag 18. august. Funnene under obduksjonen ble sammenholdt med de tekniske funnene som er gjort i saken.

Den norske rettsmedisineren, Arne Stray-Pedersen, sa at det hadde vært noen uenigheter underveis, noe han forklarte med ulik praksis ved rettsmedisinske undersøkelser i de to landene.

— Det er sjeldnere med så grundige rettsmedisinske undersøkelser i Kongo.

Felles rapport

Men han beskrev samarbeidet han hadde hatt med sin kongolesiske kollega som meget godt, og de to ble altså enig om en rapport som de har skrevet i fellesskap.

— Vi er enig om tolkningen av funn og vurderingen av dem, sa Stray-Pedersen, som mandag kveld forlater Kongo.

Men, sier han, det er nå opp til kongolesisk påtalemyndighet, som er oppdragsgiveren, å sette obduksjonsrapporten inn i en sammenheng.

— De objektive funnene kan de vel ikke gå på akkord med, men det er ikke alltid at taktiske opplysninger, tekniske funn og rettsmedisinske funn peker i samme retning, sa Stray-Pedersen.

Årsaken til at kongolesiske myndigheter ikke straks offentliggjorde konklusjonen fra rapporten man ble enig om, var at de først ønsket å presentere den for sin ledelse, får Aftenposten opplyst fra en norsk kilde.

Fremdeles mistenkt?

Dermed må Joshua French vente til tirsdag før han får en sikker indikasjon på om kongolesiske myndigheter ser på ham som mistenkt etter Tjostolv Molands død. To dager etter at Joshua French fant Moland død på badet i cellen som de delte, gikk han og hans advokat ut og sa at enkelte kongolesiske myndigheter mistenkte ham for å stå bak dødsfallet. French har benektet på det sterkeste at han har noe med dødsfallet å gjøre.

Kari Hilde French fikk mandag tillatelse til å møte sønnen sin i fengselet i Kinshasa, etter at hun i går ble bortvist fra fengselet etter et bare to minutter langt møte. Også hans advokat, Hans Marius Graasvold, skulle i går få treffe sin klient.

— De hadde et godt møte, sier hans advokat, Hans Marius Graasvold, som også var inne i fengselet i dag, i fire timer.

Advokaten hadde forståelse for at det tar en ekstra dag før den militære påtalemyndigheten kommer med sin konklusjon.

— Det er jo ikke bare dødsårsaken som skal fastlås, men også om det har skjedd noe kriminelt. Vi satser på at vi nå skal få lagt denne etterforskningen bak oss, med de svarene vi håper på. Deretter setter vi alt inn på å få ham løslatt.