KRISTIANSAND: Mannen, som politiet betegner som notorisk kriminell, har i flere år bodd i en kommunal to-roms leilighet i et borettslag i Vågsbygd.

— Siste henvendelse til Kristiansand kommune ble sendt på e-post forrige tirsdag. Da ba vi igjen kommunen finne ny bolig til mannen. Han sprer frykt og uro i nabolaget. Barna er redd for mannen når han en sjelden gang er hjemme. Han er helt åpenbart i psykisk ubalanse, noe jeg også får bekreftet gjennom de sakkyndiges utredning av ham, slik det var gjengitt i Fædrelandsvennen. Ofte er mannen ruset når han er i nabolaget, fremholder borettslagslederen.

— Da er folk redde. Derfor vil vi kaste ham ut.

Skaper utrygghet

— Han skaper en utrygghet som vi mange, mange ganger har fortalt Enhet for bolig- og tjenestetildeling i Kristiansand kommune om. Men ingenting skjer. I sommer luktet det så vondt fra leiligheten at vi alarmerte kommunen. En befaring endte med at kommunens folk bare konstaterte at det luktet innestengt. Det uroer oss at politiet på ransaking i boligen fant at plater på komfyren ikke var slått av, noe som skaper brannfare. Nå håper vi at kommunen finner en ny leilighet til ham når han slipper ut fra fengsel igjen.

- Hva med å kreve utkastelse?

— Det er en lang og omfattende prosess. Langt enklere er det om kommunen selv griper inn og tilbyr mannen annen bolig i et annet miljø, sier Gabrielsen. - Men utkastelse er et alternativ.

Hun understreker at det virker meget fremmed for henne at det offentlige har råd til å betale for en leilighet som har stått tom i 57 av de siste 72 månedene.

— Med 3188 kroner i månedlige felleskostnader er det betalt over 180.000 kroner for en tom leilighet. Strømutgiftene kommer i tillegg. Dette er sløsing med offentlige midler, sier Anja Gabrielsen.

33-åringens forsvarer, advokat Arvid Kjærvik, ønsker ikke å kommentere saken.

Taushetsplikt

— Vi kan ikke kommentere denne saken. Da bryter vi vår taushetsplikt, sier Ellen Torgersen, leder av Enhet for bolig- og tjenestetildeling i Kristiansand kommune.

- Hvem er det kommunen skal hjelpe med bolig?

— Dem som kommer inn under betegnelsen vanskeligstilte på boligmarkedet. De har krav på hjelp, og det er vår plikt å hjelpe disse, også når de for eksempel kommer ut fra soning i fengsel. Hvis en husleiekontrakt blir misligholdt, blir dette en sak mellom utleier, den aktuelle leietaker som fremleier leiligheten av Kristiansand kommune og kommunen, forteller Torgersen.

Ressursutnyttelsen

— Beregninger viser at denne mannen har bodd 15 av de siste 72 månedene i denne leiligheten. Resten av tiden har den stått ubrukt. Forsvarer du denne ressursutnyttelsen?

— Da er vi inne på et spørsmål som berører vår taushetsplikt som jeg ikke kan kommentere, sier Ellen Torgersen.

— Det er ikke kommunen som betaler husleie for de vanskeligstilte uten normal inntekt. Den betales av Nav, sier enhetslederen.