KRISTIANSAND: Det viser en kontrollrapport fra Tollregion Sør-Norge datert 20. mars i år.

Sykehuset har årlig et forbruk på 3000 liter sprit og nesten alt brukes til vevsprøver av patologisk avdeling ved sykehuset.

Ettersom spriten skal brukes medisinsk, er den unntatt toll— og avgiftsbestemmelser. Derfor har Tollvesenet sjekket om sykehuset bruker spriten til det den skal brukes til, og ikke til drikking.

Under kontrollen på patologisk avdeling kunne ikke avdelingsleder Hilde Bjørnestøl Hansen redegjøre for 84 liter sprit. Dessuten var loggføringen mangelfull og rotete.

Fyllefest

Det var også notert feilføringer i loggen. I rapporten fra Tollvesenet står det: «I loggen som føres over uttak fra lageret på patologisk avdeling ble det avdekket at det ved flere anledninger ble oppgitt «fest» eller «fyllefest» som type bruk».

I en gang som ikke låses, står spriten oppbevart i dette arkivskapet, som kan låses. Foto: Jon Anders Skau

— Det er ikke vanlig ved sykehus vi har undersøkt at det avdekkes slike avvik, sier kontorsjef Sten Bråten i revisjonsavdelingen ved Tollregion Sør-Norge.Han sier det nok hender at loggføringen ved enkelte sykehus er mangelfull, men som regel stemmer sluttsummen i loggen med antall liter på lageret.

Meget alvorlig

Avdelingsleder Bjørnestøl Hansen måtte bruke mye tid på å gå gjennom loggene. Til slutt har hun kommet til at fem liter sprit ikke kunne gjøres rede for:

— Jeg ser meget alvorlig på den oppståtte situasjonen, og ser at vi har sviktet i mange ledd her. Det vil ikke gjenta seg. Jeg ser at dette er et alvorlig avvik i forhold til bruk og oppbevaring av sprit, men vi er helt avhengig av den for all prøvebehandling i avdelingen og den kreftdiagnostikk vi utfører, så jeg håper ikke dette medfører at vi ikke får lov til å bruke ren sprit i fremtiden, sier hun i en mail til Tollvesenet som Fædrelandsvennen sitter på.

Ulåst

Tollvesenet undersøkte også sentrallageret ved sykehuset og avdekket tilsvarende forhold der. Spriten lagres for seg selv, men lagringsstedet er ikke låsbart. Ingen har heller det samlede ansvaret for lageret av sprit. I rapporten står det: «Lageret for teknisk etanol ligger nær lasterampene hvor varelevering fra lastebilder foregår slik at også personer som ikke er ansatt ved sykehuset enkelt har adgang til dette området.»

I 2010 ble det avdekket mangel på 12 liter sprit fra sentrallageret. Det betyr at sykehuset kan bli avkrevd over 11.000 kroner i etterbetaling av moms- og avgifter. I tillegg risikerer sykehuset en straffeavgift for forsettelig eller uaktsomt har unndratt eller forsøkt å unndra avgift fra statskassen.

— Er det sant at ansatte på avdeling for patologi har tatt ut sprit til fyllefest?

— Nei, det var en intern spøk. Den som gjorde det, trodde det bare var avdelingens ansatte som skulle se loggen, sier Bjørnestøl Hansen.

Nå har hun innført en helt ny logg, og sørger for at varelageret hele tiden stemmer med det som føres i loggen.

Tollvesenet krever at sykehuset må få lås på sentrallageret, og at det oppnevnes ansvarlige for oppbevaring og kontroll av teknisk sprit. Innen 20. april må sykehuset svare på rapporten, og innholdet i svaret vil avgjøre hvor mye som vil bli etterberegnet i avgifter.