KRISTIANSAND: — Og det aller mest gledelige er at antall skader synker selv om det er flere og flere som besøker oss, sier Mari Hauge, som er områdeleder med ansvar for 50 badevakter og førstehjelp i Abrahavn, Dyreparken og badeland.

I fjor ble det igjen satt ny besøksrekord i Kristiansand dyrepark. 976.000 voksne og barn som blant annet benyttet seg av 22 forskjellige sklier, baner, hoppeslott og andre innretninger.

Til nå i år er det rapportert inn 61 skader.

Rapport

SJELDEN SKADER: De er på plass, men det er sjelden bruk for dem. Morten H. Urstad (f.v.), Mari Hauge og Erik Wåland trengte bare å behandle ett gnagsår tirsdag. Foto: Kristin Ellefsen

Dersom det skjer noe ved innretningene, må Dyreparken registrere og rapportere inn til Park— og tivolitilsynet.- Dette er et ledd i systematisk sikkerhetsarbeid. For dersom det viser seg at skaden har oppstått på grunn av feil ved innretningen, retter vi feilen så det ikke skjer igjen, sier Hauge.

Fædrelandsvennen har fått innsyn i en rekke av rapportene. Og der var det lite dramatikk å finne. Selv en ubetydelighet som at en gutt fikk ei flue i øyet, er notert ned og rapportert videre. (Se egen sak)

— Vi plikter å melde alt som skjer ved innretningene, selv om det ikke er innretningen som forårsaker skaden, sier Hauge.

Førstehjelp

Ved førstehjelpsbua i nærheten av Sabeltann-området, treffer vi to lite slitne menn som har en behagelig sommerjobb; de er førstehjelpere.

— Den verste (og eneste) skaden vi har behandlet i dag, var et gnagsår, forteller medisinstudent Erik Wåland og Røde Kors-utdannede Morten H. Urstad.

De er blant de 10 førstehjelpere ansatt av parken som hjelper de som trenger det.

— Til nå i år har vi registrert rundt 600 henvendelser. Men da snakker vi om alt fra skrubbsår til å fjerne flått. Vi registrerer alt som skjer over alt i parken, sier Hauge.

Fantastisk

UTSTYR: Plaster og rensemiddel er det ustyret det går klart mest av, til skrubbsår og småkutt, viser førstehjelper Morten H. Urstad . Foto: Kristin Ellefsen

— Hva synes du om antall skader i forhold til at nesten en million mennesker er på besøk?- Det er jo helt fantastisk og jeg er sikker på at tallet er så lavt fordi vi prioriterer sikkerhet så høyt, sier hun.

Park- og tivolitilsynet følger systematisk med på og kontrollerer at sikkerheten er på sitt aller beste. I årsrapporten for 2012 skriver tilsynet at antall skader ved alle landets fritids- og fornøyelsesparker har gått ned til tross for at antall tilbud har økt.

Færre skader

FANTASTISK: Områdeleder Mari Hauge er stolt over det lave antall skader som oppstår i Kristiansand dyrepark. Foto: Kristin Ellefsen

Antall småskader fra sank fra 174 i 2010 til 138 året etter, for så å falle til 93 i 2012. Tilsynet gjennomfører kontroller, og kan gi pålegg dersom noe ikke er sikkert nok. Også antall pålegg har sunket på landsbasis. Antall gitte pålegg til fornøyelsesparker per år fra 2009 er: 227, 272, 216, 178.Hvis noen faller og får skrubbsår utenom sklier og baner, blir det ikke meldt til tilsynet. Det er slike ting som kan skje hvor som helst og når som helst. Heller ikke antall sykdomsutbrudd meldes inn:

— Vi ser nok oftere sykdom, som diabetes- eller epilepsianfall. Men de sendes bare direkte videre til legevakt eller sykehus, sier Hauge.

Det samme gjelder alvorlige skader, klassifisert som AIS 2. Det omfatter større kutt, hodeskader med besvimelse mindre enn 15 minutt, og enkle brudd av lange knokler. Siden 2010 har det aldri vært registrert over 10 skader i denne kategorien i hele Norge.

Noen eksempler på "skader"

Her er noen "skrekk-eksempler" på skader i Dyreparken

Flue i øyet

Den 18. juni meldes det at en gutt har fått ei flue i øyet. Barnet fikk skylt øyet og hjelp til å blunke ut insektet. Videre assistanse var ikke nødvendig.

Tommelen

3. juli i år var en jente uheldig da hun skulle inn på bilbanen. Hun sklir og skrubber rett og slett opp tommelen på venstre hånd. Dyreparkens eget helsepersonell trår til med sårrens og plaster.

Klatret

Sankthans-aften klatret en liten gutt over gjerdet ved jungelbob-banen. Men han mistet taket, falt og fikk en kul i hodet og et skrubbsår. Plaster ble satt på såret og det var det.

Dramatisk

Den 20. juni oppstod imidlertid en litt dramatisk situasjon. Ei lita jente falt da hun skulle ut av jungelbob-banen og rev av en hudfille på 1x1 cm i en dybde av fem millimeter. Hele hudfillen forsvant og det gikk ikke an å sy. Derfor måtte helsepersonellet sette på et kompress, etter å ha renset såret.

Lilletåa

I badeland seilte en av gjestene inn i personen foran seg i i sklia. "Big deal", står det i rapporten som fastslår at her er det snakk om store smerter i høyre lilletå, men uten hevelse eller andre synlige skader.

Flisa

Jungelboben ser ut til å være gjenganger i rapportene. 13. juli står en ung mann i køen og får en flis under neglen på høyre pekefinger mens han holder seg i bjelken i rekkverket. Så når flisen er fjernet, er gjesten friskmeldt.