Maria1.jpg Foto: Jon Anders Skau
Maria3.jpg Foto: Jon Anders Skau
Havbuktabrann 20.jpg Foto: Torstein Øen
Havbuktabrann 6.jpg Foto: Torstein Øen
Havbuktabrann 1.jpg Foto: Torstein Øen
Havbuktabrann 3.jpg Foto: Torstein Øen
Havbuktabrann 7.jpg Foto: Torstein Øen

SØGNE: Maria Kielland Krag (42) er barnebarn av Vilhelm Krag. Hele livet har hun hatt et nært og spesielt forhold til bestefarens dikterbolig.

— Jeg dro fra Havbukta klokka 07.10 torsdag morgen for å delta i et møte i Oslo. Før jeg dro var jeg inne i huset og sjekket at alt var i orden. Klokken 14 var jeg på Gardermoen og fikk den uvirkelig beskjeden fra en nabo. Det var helt grusomt å være et annet sted når jeg visste at hovedhuset stod i brann, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Kielland Krag er arkitekt, og det var i den anledning hun var på møte i Oslo.

Maria1.jpg Foto: Jon Anders Skau

Fra 1998 til 2005 bodde hun i huset som regnes som et landemerke langs Sørlandskysten. Dikterens barnebarn har bygget sitt eget hus 40-50 meter bak boligen som nå er ødelagt av brannen. Der bor hun sammen med sin tre år gamle datter.

— Det er helt forferdelig det som nå har skjedd. Det kan ikke bli verre. Huset er uerstattelig. Det blir aldri det samme igjen selv om boligen blir reist på nytt. En ting er at stedet har stor affeksjonsverdi for familien, men samtidig er det en kulturhistorisk skatt som går opp i røyk, sier hun.

Holdt tilsyn

Krag-boligen har vært ubebodd i sju år, og stedet er lite brukt de tre-fire siste årene. Maria Kielland Krag har holdt tilsyn med huset jevnlig og vært innom minst en gang i uka for å se at alt var i orden. Hun forteller at det har stått litt varme på i huset for å holde temperaturen rundt ti grader.

Senest onsdag kveld var hun i boligen for å rengjøre den før påska. Planen var at en av søsknene skulle feire påske i Ny-Hellesund.

— Hva tror du kan ha skjedd?

Hun rister på hodet.

— Jeg vet ikke. Nå håper jeg kriminalteknikerne som etter hvert skal inn der, kan finne ut av det, sier hun.

Havbuktabrann 1.jpg Foto: Torstein Øen

— Hva har huset betydd for deg?- Det har betydd alt for meg. Jeg tro jeg på vegne av alle fire søsknene kan si at vi elsket dette stedet like høyt. Men nå skulle huset skulle selges, kontrakten med megler ble signert onsdag. Visning skulle skje første helg i mai.

Orker nesten ikke

— Har du sett på det brannherjede huset?

— Nei, jeg orker nesten ikke å gå forbi huset. Det blir for emosjonelt for meg. Det må bare synke inn litt først. Alt jeg ønsker nå er å få datteren min hjem.

Hun sier at en ting er at det er et kulturhistorisk sted som er gått tapt, men også selve huset er helt spesielt.

— Det har et fantastisk materiale. Huset er slik det var den gang det ble bygget.

En time etter at Fædrelandsvennen hadde snakket med henne, tok hun den første turen inn i huset og hentet ut noen gjenstander fra brannruinene.

Arkitekten forteller at huset var fullt møbler og inneholdt mange gjenstander med stor kulturhistorisk verdi.— Min bestefar hadde estetisk sans og evne til å gjøre det vakkert. Huset hadde mange fantastiske detaljer. Blant annet var det et bokskap med flere av hans førsteutgaver, forteller Kielland Krag.

— Var det gjenstander du likte spesielt godt?

— Alt er uerstattelig, rett og slett. Men boligen inneholdt en himmelseng som min far ble født i og som jeg har sovet mye i selv. Sengen stod opprinnelig i Oslo, men ble flyttet ned hit.

Brann den store frykten

Maria Kielland Krag forteller at nettopp brann har vært den store frykten blant beboerne i Ny-Hellesund.

— Vi er blitt opplært til å passe på alt som har med ild og gnister å gjøre. For alle som bor i Ny-Hellesund er brann den store angsten. Brannvesenet har fryktelig lang responstid, og ofte blåser det kraftig. Resultatet av det ser du i dag, brannvesenet jobber det de kan, men klarer ikke å slukke brannen, sier Maria Kielland Krag, som opplyser at huset er forsikret.

Hun forteller at det aldri har vært branntilløp i huset tidligere. Boligen ligger kun én meter over havnivået. Det har derfor oppstått vannskader som følge av springflo, men aldri skader som ikke har vært mulig å rette opp i.

— Hva ønsker du for stedet nå?

— Stedet må bygges opp igjen slik det var. Vi kan ikke tillate at det blir annerledes. Dessuten er stedet fredet nettopp fordi det har så stor kulturhistorisk verdi. Dermed er det strengt regulert hva som kan skje med det, sier Kielland Krag.