ARENDAL: Rumeneren ble pågrepet av politiet i Halden i forrige uke fordi han var etterlyst av siktet for grovt tyveri av bankkort og senere tapping av kontoene til de som eide kortene.

— Den siktede har drevet med såkalt pinkodesnapping. Det vil si at han i en betalingsautomat for eksempel i en butikk følger med på hvilken pinkode som blir slått inn, og deretter rapper bankkortet fra innehaveren. I de fleste tilfellene er det eldre, sårbare mennesker som er utsatt for denne formen for kriminalitet, sier Leif Viken, etterforsker ved Grimstad politistasjon til Fædrelandsvennen.

— Etter å ha sikret seg bankkortet blir det brukt til kontantuttak i minibanker eller som betalingskort. Vi har sju forskjellige saker under etterforskning som dreier seg om samme modus og samme gjerningsperson, forteller Viken.

— Tyveriene har skjedd i Lier, Grimstad, Skien og Risør.

Kontoen til en eldre kvinne i Risør er tappet for nesten 180.000 kroner. Fra en kvinne i Grimstad er kontoen tappet for nesten 40.000. Totalt er rumeneren siktet for å ha tatt ut kontanter og kjøpt varer for 300.000 kroner.

— Siktelsen er foreløpig tyveri, men kan bli utvidet til å omfatte bedrageri, sier politiadvokat Leif Aleksandersen ved Arendal politistasjon til Fædrelandsvennen.

Da rumeneren ble varetektsfengslet i Aust-Agder tingrett i forrige uke, bemerket dommeren at den siktede ikke er norsk statsborger, han er uten familie eller fast arbeid i Norge og eier heller ikke noe bolig. Han kan ifølge retten betegnes som mobil vinningskriminell.

Som bevismateriale har politiet sikret seg en rekke bilder der mannen blant annet tar ut penger fra minibanker.

Pinkodesnappingen ble gjennomført på forsommeren, og siden da har rumeneren vært etterlyst helt inntil han ble pågrepet i forrige uke.