KRISTIANSAND: — Vi registrerer en nedgang på rundt ti prosent totaltrafikk i morgenrushet, opplyser Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, til Fædrelandsvennen.

Registreringene er gjort i tidsrommet 06.00 til 09.00 mandag til lørdag den første uka etter at de tidsdifferensierte bompengesatsene ble innført 16. september. De er sammenlignet med tilsvarende uke i fjor.

Tellingen har funnet sted i Narvika på E 18 øst for Kristiansand, og langs riksvei 9 inn til sentrum fra nord. Grunnet veiarbeid har registreringene vest for byen vært ute av drift i perioden.

— Foreløpig er resultatene tydeligere enn vi hadde trodd på forhånd. Men dette er tynt statistikkgrunnlag, uka etter høstferien vil vi sette oss ned sammen med bompengeselskapet og Agder Kollektivtrafikk og få et grundigere helhetsbilde, påpeker Mjaaland.

Etter det han observerer – og hører – tyder det på at køene over Oddernesbroa og mot Søgne på ettermiddagen også er blitt kortere. — Tror dere på en permanent nedgang på ti prosent?

— Det er veldig vanskelig å si. Vi vet at når man strammer skruen, skjer noe umiddelbart, deretter har det en tendens til å gå i retning det normale. Men vi håper på sikt at dette gir bedre flyt i rushtiden, svarer avdelingsdirektøren.

På forhånd hadde man et mål om å redusere rushtrafikken med fem-seks prosent, mens den totale døgntrafikken skal ned en halv prosent.

Rushtiden i Kristiansands fem bomstasjoner er definert til tidsrommet 06.30–09.00 og 14.30–17.00.