KRISTIANSAND: — Det er en stor tragedie. Over 300 mennesker er døde. Det rammer også det eritreiske miljøet i Kristiansand hardt, sier eritreiske Awlker Seed til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at tre eller fire familier som er bosatt i Kristiansand mistet nære slektninger under båttragedien, der det til nå er bekreftet 309 døde personer. Ahmed er nestleder i Muslimsk Union Agder, og kjenner kvinnen som mistet sin datter og sine tre barnebarn godt.

— De er kristne, og ikke muslimer. Men blant eritreerne i Kristiansand er vi et brorskap. Vi skiller ikke mellom kristne og muslimer. Vi har et veldig godt samhold i Kristiansand, sier han.

Over 500 om bord

Det var rundt 500 asylsøkere om bord i båten da den torsdag i forrige uke fikk motortrøbbel. For å tiltrekke seg kystvaktens oppmerksomhet ble det tent opp ild, som etter hvert spredde seg til båten. I panikk beveget seg alle om bord seg til én side, og dermed kantret båten, som ikke skal ha vært mer enn 10-20 meter lang.

Lampedusa ligger i Middelhavet mellom Sicilia og Tunisia. Øya er imidlertid litt nærmere den tunisiske kysten – bare 11 mil – og er målet for en rekke asylsøkere som blir fraktet av menneskesmuglere over havet.

Båtene som blir brukt, er ofte i svært dårlig stand, og de siste årene har en rekke personer druknet på grunn av forlis.