MANDAL: Høyre har alliert seg med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og uavhengig representant Bodil Ruud i at eiendomskatt innføres fra 2014 til 2018. Det er snakk om eiendomsskatt for boliger og fritidseiendom, ikke verk og bruk. Skatten settes til to promille det første året, tre promille resten av perioden.

Økonomisjef Wenke Nome la fram rådmannens forslag til budsjett for driftsstyret.

Fremskrittspartiet vil ikke ha eiendomsskatt, og legger nå fram i driftsstyret sitt eget budsjettforslag.Her går det blant annet fram at naturlig avgang i kommunen ikke skal erstattes, at det skal utredes salg av kommunale barnehager og at antall bystyremedlemmer skal reduseres fra 35 til 29 fra 2015. Debatten er nå i gang. Even Trondstad Sagebakken (Ap) sier at eiendomsskatten er med på å sikre at Mandal kommune får en økonomi som er robust.

Ordfører Tore Askildsen (KrF) sier at det er viktig at eiendomsskatten som nå innføres brukes til å nedbetale gjeld, i alle fall til gjelden er ned på 600 millioner kroner som partiet mener er bærekraftig.

— Blir det overskudd ut over det kan pengene gå til investeringer, men skal uansett ikke brukes på ordinær drift, sier Askildsen.

Han sier videre at partiet ønsker å brannsikre Andorsengården og at de ønsker å ta opp sykkelby-prosjektet igjen.

Foreslo i fjor

Stein Inge Dahn (V) minner om at partiet for et år siden kom med samme modell for eiendomsskatt som Høyre, Ap og Sp nå har kommet med.

— Derfor er det svært positivt det som kommer fram nå, særlig at næringslivet skjermes, sier Dahn.

Hovedtillitsvalgt Kristin Vinsjevik deltar på møtet og sier hun er svært glad for at eiendomsskatt nå innføres.

— Likefullt er driften fortsatt stram. Kommunen drives svært effektivt og jeg frykter det likevel vil komme en kuttliste, sier hun.

Lys i tunnelen

Sven Seljom er helt enig i at det blir trangt og at det fortsatt skal kuttes.

— Men nå ser vi lys i tunnelen. Om 4-5 år så har vi en sunnere gjeldssituasjon og kanskje bygget opp en buffer, sier han.

Han foreslår at det nedsettes en egen politikergruppe som har måndentlige møter med administrasjonen for å følge opp økonomien.

Vendepunkt

Ordføreren sier at dette kan være kommunens vendepunkt til en bedre økonomi.

— Vi har ingen valg - eiendomsskatt må innføres, sier han.

Paul Storholt (Frp) sier også at kutt blir det, selv med eiendomsskatt.

Nå er forslaget fra Ap, Høyre, Sp og en uavhengig vedtatt. Endelig vedtak skal gjøres i bystyret 12. desember, men da vil eiendomsskatt få solid flertall.