KRISTIANSAND: — Oi, så mange kvinnelige deltakere er jo bra. Det blir flere og flere kvinner som sykler hvert eneste år, det ser vi over hele landet, for eksempel i kvinneklassene i Birken, forteller Grethe Dølbakken og Turid Berglund, som var første kvinner over mål på den 75 kilometer lange trimløypa fra Evjemoen til Gimlebanen i Kristiansand. Det var ikke rangering av syklistene i trimgruppa.

- Gøy med gjørme

De to damene sykler for Pedalpigane, som er en treningsgruppe for damer i Kristiansand Cykleklubb (KCK). Pedalpigane ble opprettet for seks år siden, og har i dag nesten 100 medlemmer. Blant de aller ivrigste er nok Dølbakken og Berglund.

— I år har vi trent mye sammen og deltatt på mange ritt, blant annet Trondheim-Oslo, Birken og Grenserittet. Nå er vi egentlig trøtte og lei av sykkel, men det skjer noe med motivasjonen når startnummeret kommer på og konkurransen er i gang. Da har ikke været noe å si. Det er bare gøy med gjørme, og så er det jo så godt for huden. Nesten som peeling, ler de to og tørker litt gjørme fra ansiktet.

De tror lite slitasje og godt samhold er årsaken til den økende sykkelinteressen blant kvinnene.

— Det er nok mange som har drevet med andre idretter tidligere og kanskje har småskader. Da er sykling en skånsom og gøy treningsform. Vi får jo sett mange steder som vi ikke kommer til med bil. Og når vi har treningsgrupper er det enklere å dra med andre, forteller Dølbakken og Berglund, som trener omtrent fem dager i uken.

Revansjerte fjoråret

Den lengste løypa gikk fra Byglandsfjord til Kristiansand. Her ble syklistene rangert, og raskest av alle var René Andersen fra Sandnes-klubben Bogafjell Sykleklubb. Han syklet de 86 kilometerne på 2.37.17, men var ikke mer enn 12 sekunder foran lagkamerat Bjørnar Bjåstad i mål. Brian Lindebæk-Nielsen fra KCK hadde tredje beste tid.

— Det var deilig. Dette var den siste store innsatsen for sesongen, så det var godt å avslutte med seier. Dette ble revansje for i fjor, forteller Andersen etter målgang. Også i fjor ledet han store deler av rittet, men ble tatt igjen 200 meter fra mål og endte til slutt på 2. plass. Andersen vant også Otrarittet for to år siden.

Han er full av lovord om rittet.

— Dette er et veldig bra arrangement og en fin løype. Jeg kombinerer rittet med hyttetur til Mandal, så dette er nesten som å være hjemme for meg, ler vinneren fra Rogaland.

Forsvarte seieren

Susanne Egilstad fra KCK vant dameklassen suverent. Med tiden 2.48.01 var hun 16 minutter foran lagvenninne Inger Engebretsen som endte på andreplass. Otrarittet ble arrangert av Vest-Agder Bedriftsidrettskrets, og hadde totalt 376 deltakere.