BYKLE: — Løypeavgiften og eiendomsskatten i Bykle kan ikke blandes sammen, sier Agnar Karlsen, styremedlem i Nordli hyttevel på Hovden.

Onsdag stilte Tom Sørensen, formann i Hovden Fjellpark velforening og distriktsleder i Huseiernes landsforbund i Aust-Agder, et ultimatum om den frivillige løypeavgiften på Hovden.

— Vi betaler løypeavgift hvis det ikke innføres eiendomsskatt, sa Sørensen til Fædrelandsvennen.

- Ordfører blandet sammen

Agnar Karlsen mener at løypeavgift og eiendomsskatt ikke kan blandes sammen, noe han sier Jon Rolf Næss (Ap), ordfører i Bykle kommune, bidro til, da saken begynte å rulle i media.

— Ordføreren beklaget sammenblandingen på onsdagens allmøte. Vi setter pris på denne beklagelsen, påpeker Karlsen.

Han mener at løypeavgiften og eiendomsskatten må holdes adskilt:

— I begynnelsen kunne det oppfattes som om kommunen nærmest truet med at hvis vi ikke betalte løypeavgift, så skulle vi få eiendomsskatt. Eiendomsskatt må behandles for seg selv, det må også saken om løypeavgift. Derfor blir det også helt feil at Tom Sørensen stiller et ultimatum. Dette må imidlertid stå for hans egen regning. Uttalelsen er ikke en offisiell mening som samtlige velforeninger på Hovden står bak.

Tok kontakt med alle vel

Karlsen forteller at han har vært i kontakt med alle de 52 hyttevelforeningene på Hovden i forbindelse med en samlet uttalelse om innføring av eiendomsskatt, som er sendt til kommunen.

"Vel og hytteforeninger i Bykle kommune synes i utgangspunktet det er meget urimelig, og går derfor sterkt imot forslag om innføring av eiendomsskatt på hytter og leiligheter i Bykle kommune uten nærmere utredning", skriver velene i uttalelsen.

— Rundt 40 vel har samlet seg om en felles uttalelse om eiendomsskatt. Vi ønsker ikke eiendomsskatt. Bykle kommune, som er rangert som en rik kommune, har ikke behov for å innføre dette. Hver eneste stein må snus før man begynne å snakke om at hytteeiere må betale eiendomsskatt. Vi betaler avgift til både for vann og kloakk. I tillegg kjøper vi varer og tjenester i kommunen. Eiendomsskatt på toppen av dette, blir helt feil, understreker han.

- Og hva mener dere om løypeavgiften?

— Dette er en frivillig sak, men vi ønsker å være behjelpelige til å få flere til å betale denne avgiften, sier Karlsen.

Holder fast på ultimatum

Tom Sørensen sier til Fædrelandsvennen torsdag at han i utgangspunktet er enig i at sakene om eiendomsskatt og løypeavgift ikke bør blandes sammen.

— Problemet er at ordførere, for åpen mikrofon i media, har brukt eiendomsskatt som brekkstang for å få hytteeiere til å betale løypeavgift, sier han.

- Hva mener du om utsagnet ditt - "Vi betaler løypeavgift hvis det ikke innføres eiendomsskatt"?

— Jeg har ikke lyst til å slippe dette, siden det politiske miljøet og ordføreren allerede har blandet sammen sakene, sier Sørensen.