Av totalt 79 tarmkreftpasienter som har blitt operert i Arendal de to siste årene, har 23 fått komplikasjoner med operasjonssåret. Slike komplikasjoner kan føre til lekkasjer, store smerter og i verste fall dødelig utfall for pasienten.

— Det er bare å beklage på det sterkeste overfor pasienter som er berørt av dette. Antallet er altfor høyt. Vi jobber på spreng for å skaffe oss en oversikt for å finne ut hvordan dette kunne skje, sier Geir Bøhler, klinikksjef for kirurgisk avdeling på Sørlandet sykehus HF.

Fire tiltak

Bøhler påpeker imidlertid at ledelsen har iverksatt flere tiltak de siste ukene som skal ha forbedret situasjonen.

— Vi har fått på plass et komplikasjonsregister, det har vi hatt i Kristiansand siden 2006, og det er på plass i Arendal nå. I tillegg har vi endret rutinene for selve lukkingen av operasjonssåret, vi har innført avviksmeldinger og vi har, som tidligere nevnt, fått innført at det alltid skal være to overleger til stede på disse operasjonene. Dette gjør at vi nå mener det er forsvarlig å operere tarmkreftpasienter i Arendal, sier Bøhler.

Nedgang siste halvår

— Men kan dere nå si noe om hva som er årsakene til det høye antallet re-operasjoner i Arendal?

— Vi kan ikke konkludere med noe ennå, det er først mulig etter at den eksterne overlegen fra Bærum har gjennomgått rapporten og pasientjournalene. Det skjer nå i løpet av påsken. Men vi har sett en klar forbedring i Arendal det siste halvåret, antall re-operasjoner har gått ned, påpeker Bøhler.

Han viser til at av 12 tarmkreftpasienter som måtte opereres på nytt i 2012, ble 8 operert i løpet av første halvår.

— Det betyr at vi hadde en halvering av disse operasjonene det siste halvåret, altså fire. Det er likevel et for høyt antall, men det er en forbedring, sier han.

Endret bemanning

— Betyr det at dere iverksatte tiltak allerede i fjor sommer?

— Nei, tiltakene ble først iverksatt da vi ble presentert tallene, for noen uker siden. Men det har vært noen endringer i bemanningssituasjonen på avdelingen i Arendal det siste halvåret, gjennom noen utskiftninger av personalet. Det ble blant annet ansatt to nye kirurger i løpet av våren og sommeren i fjor, noe som har ført til mer stabil bemanning. Tidligere var det en god del vikarbruk der. Uten at man kan konkludere med at det er grunnen til det høye antallet re-operasjoner de siste årene, det er altfor tidlig å slå fast, sier Bøhler.

— Men kan man utelukke det?

— Vi må se på flere forhold, dette er en kompleks sak, og jeg vil ikke trekke noen konklusjoner før den eksterne evalueringen er foretatt. Resultatene av det, vet vi først om noen uker, slår Bøhler fast.

Han forklarer at det er tre kirurger som jobber med disse operasjonene i Arendal, og fire i Kristiansand. Slik har det også vært de siste årene.

— Svarene på alle spørsmål som omhandler kvaliteten på avdelingen i Arendal og de ansatte som jobber der, får vi først når vi sitter med den endelige evalueringen. I løpet av de neste ukene må vi dykke langt inn i denne saken, vi må helt inn på enkeltpasienter, enkeltkirurger og forhold rundt pasientene, sier klinikksjef Bøhler.

Fædrelandsvennen har tatt kontakt med overleger på kirurgisk avdeling i Arendal, men de ønsker ikke å uttale seg om saken.