– Det bør få konsekvenser når folk bevisst utfordrer balansegangen mellom liv og død og utløser redningsaksjoner, sier Åse Michaelsen til Fædrelandsvennen.

Fredag var Frp-politikeren, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, gjest i TV 2 Nyhetskanalen hvor temaet ble tatt opp. Bakgrunnen er at øverste leder for Hovedredningssentralen for Nord-Norge, politimester Geir Ove Heir, ønsker en politisk debatt om det før innføres egenandel på redningsaksjoner ved snøskred som skyldes uaktsomhet i fjellet. Utspillet kom etter at elleve skiturister trosset advarsel om stor rasfare og ble tatt av skred i Reine i Lofoten i forrige uke.

– Må synliggjøre skredfare

– Det finnes personer som vil oppsøke risiko for å få et ekstra kick. Da føles det veldig urettferdig at folk på egotripp skal ta i bruk letemannskaper og sette liv i fare. Vi vet jo også at frivillige lag og foreninger driver på knapper og glansbilder. De holder lotteri og steker vafler for å få inn penger, sier Michaelsen.

Stortingspolitiker Åse Michaelsen (Frp) vil ha egenandel på redningsaksjoner ved uaktsomhet i fjellet. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun mener myndighetene må synliggjøre områder med stor snøskredfare, såkalt rød sone.– Går du likevel inn i området, så må du også dekke kostnadene som kan oppstå, sier hun og legger til at hun ikke snakker om tilfeller der folk blir overrasket av dårlig vær.

– Dette gjelder tilfeller hvor man bevisst oppsøker rød sone. Da må man stå til rette for det, sier Micahelsen.

Nå etterlyser hun en politisk debatt om teamet.

– Saken har ikke vært oppe i Stortinget, og Frp har heller ikke konkludert i denne saken på noen måte. Nå bør det innhentes kunnskap og informasjon for å se nærmere på saken.

– En sak for myndighetene

Røde Kors mener dette er en diskusjon som myndighetene må ta.

– Primært er vår rolle veiledende. Vi forebygger uønskede hendelser og gjennomfører innsatser når det er behov for bistand. Røde Kors har som prinsipp at vi hjelper til uansett bakgrunn for hendelser, om det skyldes uaktsomhet eller ikke, sier landsrådsleder iRøde KorsHjelpekorps,OleGladsø, til Fædrelandsvennen.

Han forteller at Røde Kors så langt har forholdt seg til at både Justisdepartementet og Hovedredningssentralen har vært tydelig på at en slik egenandel er uønsket.

– Det handler om at man vil unngå at noen kommer i den situasjonen at de vegrer seg for å be om hjelp. Liv og helse er viktigst, og frykt for økonomiske konsekvenser må ikke komme i veien. Dette er et syn som harmonerer med vårt verdigrunnlag, sier Gladsø.