Mandalitten var ferdig på jobb klokken 08.00. Klokken 08.15 kolliderte han med en tysk personbil. Foto: Tarald Reinholt Aas

KRISTIANSAND : Fredag morgen, den 6. mai i fjor frontkolliderte mannen med en tysk familie på fire på E 39 mellom Lohnelier og Lunde i Søgne. Han hadde da vært på jobb i Kristiansand sammenhengende i over 24 timer og skulle hjem til Mandal.

Mannen ble i desember i fjor tiltalt for uaktsom kjøring, og for å ha kjørt til tross for at han var trøtt og uopplagt.

Tiltalte erkjente seg i Kristiansand tingrett skyldig etter tiltalebeslutningen.

Jobbet i 24 timer

Han forklarte i retten at han i forkant av kjøringen hadde jobbet i overkant av 24 timer, grunnet ekstraordinær aktivitet på arbeidsplassen.

«Tiltalte hadde ikke sovet i løpet av natten (…) Han følte seg ikke på noe tidspunkt spesielt trøtt, men derimot ganske pigg», står det i rettsdokumentet.

I samråd med to prosjektledere på arbeidsplassen vurderte han at det var forsvarlig å kjøre hjem.

«Kjøreturen hjem fortsatte som normalt før han plutselig våknet opp til et kraftig smell. Han hadde ingen forklaring på hva som hadde skjedd. Kjøringen forløp helt som vanlig, og han fikk ingen form for forvarsel, eksempelvis ved at han duppet av», heter det videre i dommen.

Kom over i feil kjørefelt

Cirka klokken 08.15 kom bilen hans delvis over i motsatt kjørefelt og traff en møtende personbil som inneholdt en tysk familie på to voksne og to barn som var på vei hjem etter en ferie i Norge.Sjåføren i den andre bilen ble påført skade i milten, flere ribbeinsbrudd, i tillegg til brudd i kneet og i hånda. De andre i bilen slapp unna ulykken uten alvorlige skader.

Tiltalte fikk selv skader i milten i tillegg til brudd i brystbein, lårbein og andre skader. Begge sjåførene måtte skjæres ut av kjøretøyene.

Tørr vei

Ut ifra de tekniske undersøkelsene på stedet var veien tørr og det ble ikke funnet tekniske feil på noen av kjøretøyene. Hastigheten da kollisjonen skjedde, var noe under fartsgrensen på stedet, som var på 80 km/t.

«Bevisene taler etter rettens syn med tyngde for at tiltalte sovnet bak rattet. Det er i den forbindelse nærliggende å peke på at han forut for kjøreturen var våken sammenhengende i 26 timer, hvorav han i 24 av disse timene arbeidet med varierende intensitet», heter det i rettens vurdering.

Tiltalte ble dermed dømt til to års betinget fengsel, samt betale 10.000 kroner i bot i tillegg til saksomkostninger. Han mister også førerkortet i minst 8 måneder.