KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at det ble inngått et forlik i denne saken, sier kommuneadvokat Jan Tallaksen til Fædrelandsvennen.

Mer ønsker han ikke å si og viser til taushetsplikten. Det var før jul i 2012 at forliket ble inngått, men dette har ikke tidligere vært kjent.

Kvinnen (38) og broren (37) gikk i 2011 til sak mot kommunen fordi verken skolen eller PP-tjenesten sendte bekymringsmelding til barnevernet om den grove omsorgssvikten de ble utsatt for som barn.

Fikk store problemer

Begge slet på skolen, og det ble satt inn tiltak mot dette. Saksøkerne mente kommunens ansatte også kjente til de vanskelige forholdene hjemme, blant annet med vold og rus, og burde tatt saken videre opp i systemet.

Søsknene sliter med alvorlige psykiske problemer som voksne. De mente dette kunne vært unngått hvis barnevernet hadde blitt varslet. Da ville omsorgssvikten blitt avdekket, og barna hadde blitt tatt fra foreldrene.

Kristiansand kommune avviste erstatningskravet og hevdet at ingen av deres ansatte hadde tilstrekkelig kunnskap om forholdene søsknene levde under. Derfor hadde de ingen meldeplikt.

Kommunen medga at imidlertid at det ikke kunne utelukkes at dersom barnevernstjenesten hadde visst om de faktiske forholdene, ville det vært grunnlag for å iverksette tiltak.

Frikjent i retten

I januar 2012 ble Kristiansand kommune frikjent i både brorens og søsterens tilfelle. Tingretten mente det ikke var erstatningsmessig uaktsomt å unnlate å varsle.

Saken ble anket, men etter et par dager i lagmannsretten inngikk kommunen forlik med søskenparet.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til ble det punget ut et stort beløp til hver av søsknene. Dette vil ikke advokaten deres bekrefte.

— Jeg kan bekrefte at det var oppe en sak i lagmannsretten som ble trukket, sier advokat Marita Aleksandra Erlandsen til Fædrelandsvennen.