KRISTIANSAND: Etter at en rekke fattige familier i den kenyanske byen Kaputiei fikk utkastelsesvarsel av banken sin i juli, har det vært hektisk virksomhet i Strømmestiftelsen. I neste uke møtes aktørene i boligprosjektet Kaputiei, hvor det ble opprør i sommer. Byen er bygget opp med gaver fra næringslivet i Kristiansand, investeringer fra svenske menigheter og mikrofinanslån. Målet med byutviklingen var å bygge en ny fremtid for fattige familier, som skulle flytte ut av den beryktede Mathare-slummen utenfor Nairobi.

— Lederen for vårt mikrofinansarbeid har brukt en del tid på dette nå. Siden jeg skal til Sudan, og det er mulig å reise via Nairobi, får jeg selv vært til stede på møtet vi skal ha i neste uke, sier Strømmestiftelsens generalsekretær Øyvind Aadland.

Sett utenfra er prosessen komplisert. Den frivillige organisasjonen som startet prosjektet, Jamii Bora, har blitt en bank som finansierer huslånene. Byggeaktivitetene er lagt over i et aksjeselskap som for det meste er overtatt av kristne menigheter i Sverige. Strømmestiftelsen og giverne i næringslivet i Kristiansand har støttet byen ved å bygge opp infrastruktur som skoler, vann og elektrisitet, samt et barnehjem.

Komplisert

For de fattige familiene er det også komplisert. De gjorde en avtale med en frivillig organisasjon. Men nå er huslånet deres i en bank, og betingelsene har endret seg kraftig underveis. Ikke alle anerkjenner de nye vilkårene, og ikke alle kan betale for seg.

Husprisene har økt kraftig i Kenya, og spesielt i Kaputiei, der rabattene i starten var så store at utbyggingsselskapet fikk problemer. Derfor selges nå nye hus til høyere priser og målgrupper i Kenyas middelklasse, som har noe bedre råd enn slumbeboerne fra Mathare.

— Vi møter alle aktørene nå, og føler oss sikre på at vi nå finner en løsning for de familiene som har fått varsel om utkastelse, sier Aadland.

Strømmestiftelsen er for øvrig medeiere i banken. Eierandelen tilsvarer ca 1,5% av aksjene, og er verdsatt til drøyt 30 millioner kenyanske shilling, om lag 2,5 millioner kroner.

Opprør

Mens resten av byen har utviklet seg annerledes enn den opprinnelige visjonen, ble "Nabolag 5" et område der 250 familier fra Mathare-slummen flyttet inn. Den kenyanske avisen Business Daily skrev om opprør blant innbyggerne her etter at banken sendte utkastelsesvarsel.

En del av problemet er at mange mener de ble lovet bedre finansieringsvilkår enn de har. Rentene er høyere nå. Noen mener også de fikk muntlige løfter som ikke er innfridd.

Kan kjøpe gjeld

— Vi har hele tiden følt oss forpliktet til å ivareta interessene til de fattigste familiene, de i Nabolag 5 som flyttet til Kaputiei fra Mathare-slummen. De avtalene de inngikk i sin tid, må de respektere. Men ikke nødvendigvis alle fordyrende endringer som har skjedd. Vi skal hjelpe dem med en løsning nå, sier Aadland

— Hva innebærer løsningen?

— Vi diskuterer litt ulike alternativer. Men det er aktuelt å kjøpe opp gjelden deres så den blir flyttet ut av banken nå, sier han.