HØFLIG: Beviset på at statsministeren satte pris på gaven. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: — Hyggelig gjort av ham, sier Arvid Bergstøl, illustratøren til boka "Omtanker", ført i pennen av Per Emanuelsen og presentert i sistnevntes hønsehus sist fredag.

Det var Bergstøl som sendte boka til statsministeren, uten annen baktanke enn omtanke.

Nå er det lenge siden høns bebodde det lille huset i hagen på Strai.

Egg og fjær er erstattet med andaktsbøker som Emanuelsen er storsamler av. Denne dagen hadde han 257 ulike. Og nettopp denne dagen hadde han lest minst ett kapittel i hver av dem.

— Bøkene har vært til inspirasjon. "Omtanker" er forhåpentligvis en oppbyggelsesbok, men ingen andaktsbok. Det er en bok om livet, som vi alle på ulike vis baler med. Min største inspirasjon er mennesker jeg har møtt, sier forfatterdebutant Per Emanuelsen (62).

Godt voksne

Men som samtalepartner er han ingen nybegynner. I 18 år har han gitt tilbud til etterlatte etter selvmord. For 28 år siden ble han landets første prostidiakon. Først i Vest-Telemark, siden i Otredal (Vennesla og Setesdal). Når det også noteres at Per Emanuelsen har særlig sans for kjøkkenhage og kaktus, skulle i alle fall noen nøkkelord være nevnt.

Arvid Bergstøl (78) drev i flere år Avva reklamebyrå sammen med Sven O. Høiby. Han er kunstmaler, reklametegner og grafisk designer, og har illustrert i en rekke bøker og publikasjoner. Dessuten er det Arvid Bergstøl som har gitt navnet Kilden til Kristiansands teater- og konserthus.

Men Bergstøl er også tørrlagt alkoholiker.

— Jeg har ikke smakt en drink på 23 år.

— Hvordan klarte du å slutte?

— Hovedsakelig etter å ha blitt inspirert av Frans av Assisis bønn og Sinnsrobønnen. Mange ting i livet handler om å godta ting man ikke kan forandre, ha mot til å forandre det man kan og forstand til å se forskjellen.

Om boka "Omtanker" sier han dette:

— Min intensjon er å treffe en nerve i et menneske som er ukjent for meg, men som betyr noe for andre.

Boka er som året, den er delt inn i 12 måneder og 52 uker.

— Dens budskap er at vi tar livet på alvor og bryr oss om hverandre, en oppmuntring til å finne glede når lyset er gått og aggregatet er tomt.