OSLO: — Ap og SV har argumentert med at tilbudet om privat tidlig ultralyd er så forskjellig i Norge, at partiene vil det offentlige skal dekke opp slik at det blir likt for alle. Men hvis det offentlige skal dekke opp alle former for private helsetilbud, som ikke har medisinske eller økonomiske begrunnelser, så står helsevesenet overfor enorme utfordringer, fortsetter Ødegård.

AVVISER: - Hvis det offentlige skal dekke opp alle former for private helsetilbud, som ikke har medisinske eller økonomiske begrunnelser, så står helsevesenet overfor enorme utfordringer, sier leder av bioteknologinemnda Lars Ødegård. Foto: Junge, Heiko

Mandag fortalte Fædrelandsvennen at flere og flere kvinner går til private klinikker for å få tidlig ultralyd. Det får de ikke i det offentlige helsevesen med mindre kvinnen er over 38 år eller har en risiko for å få barn med Downs syndrom. Aps stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Kari Henriksen peker på at fortrinnsvis kvinner med høy inntekt som bor i sentrale strøk med tilgang til private klinikker, kan benytte seg av dette tilbudet.

Sosial utjevning

— Ap tar sikte på å få gjennomført dette punktet som står i partiprogrammet vårt. Vi mener det er viktig å få til en sosial utjevning knyttet til det helsetilbudet. Alle gravide kvinner over hele landet må få denne muligheten, sier Henriksen.

Bioteknologinemnda har avgitt en tindrende klar uttalelse til evalueringen av bioteknologiloven, basert på råd fra helsevesenet. Og det rådet er å ikke la det offentlige tilby tidlig ultralyd. Men regjeringen klarte ikke bli enig med seg selv om dette, derfor ble ingen endring gjennomført.

Seksjonsoverlege Bente Maltby ved Sørlandet sykehus sa til Fædrelandsvennen mandag at det vil gå på bekostning av andre tilbud i helsevesenet og utgjøre et betydelig ressursproblem.

Trygghet

— Dette handler om trygghet for de gravide, og det er en trygghet vi mener alle kvinner i Norge må få tilgang til. Jeg tror ikke så mange er ute etter å se om fosteret lider av kromosomfeil, for eksempel, de ønsker å bli betrygget på at svangerskapet går som normalt, sier Henriksen.

— Men er det riktig å slåss for et tilbud som ikke er medisinsk eller økonomisk begrunnet i et helsevesen som stadig krever mer ressurser?

— Det er klart at selv om dette punktet står i partiprogrammet vårt, vil også det blir gjenstand for debatt. En debatt om økonomi og ressurser til oppbygging av kompetanse og innkjøp av utstyr, som vil legge grunnlaget for prioriteringer når det kommer til budsjettforhandlinger, sier Henriksen.

Prioritere

— Betyr det at Ap kan komme til å prioritere dette bort i budsjettforhandlinger?

— Nei, når dette står som et punkt i programmet, er det allerede prioritert som noe partiet ønsker å få gjennom, selv om vi også er klar over at det er et overforbruk av helsetjenester i Norge, sier Henriksen.

— Hvilke andre partier står bak forslaget?

— Det står i vårt partiprogram, jeg husker ærlig talt ikke hvem som er enige.

— Er det uaktuelt å trekke forslaget?

— Det må i så fall neste landsmøte trekke, inntil da står vi fast på dette, sier Henriksen.