KRISTIANSAND: — Det er forferdelig vanskelig å få en saksbehandler i Nav til å forstå situasjonen til en soldat som kommer hjem med fysiske og/eller psykiske skader. Det handler om holdninger i etaten, Nav er på en måte en fiende for veteranene, sier Evensen.

Mandag arrangerer Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (Rvts Sør) konferansen "Veteranene og samfunnet – utfordringer og muligheter" i lokalene til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Der skal Harald Evensen fra Kristiansand delta som representant for organisasjonen Skadde soldater i internasjonale operasjoner, sammen med blant andre generalmajor Robert Mood. Han er Veteraninspektør i forsvarets veterantjeneste og ble kjent da han i april 2012 ble sjef for FNs observatørstyrke i Syria, et oppdrag han ledet i tre måneder.

Kjempet i fem år

Evensen måtte kjempe i fem år mot Nav for å bli erklært ufør på grunn av psykiske senskader. Etter mange traumatiske opplevelser blant annet i krigen på Balkan, i Bosnia, tok det ham over 10 år å skru av knappen på sin kontinuerlige, mentale alarmtilstand.

— Først da kunne jeg begynne å komme hjem, altså forholde meg til det daglige livet i hverdagen, sier Evensen.

— Saksbehandlerne kan ikke forstå soldaten. Du må ha opplevd det selv, for å forstå, sier Evensen.

Et annet problem for soldater, er at taushetsplikten i henhold til rikets sikkerhet gjør at de ikke kan fortelle Nav om hvor de har vært eller hva de har vært utsatt for. Dermed får ikke Nav den dokumentasjonen som trengs for å fatte de vedtak som skal fattes.

Rotet bort

— Og enda verre er det at Forsvaret har rotet bort papirer. Dokumenter på hele kontingenter av norske soldater som har tjenestegjort i Midt-Østen er rett og slett forsvunnet. Dermed blir soldaten stilt overfor en umulig oppgave, sier Evensen.

Han mener Nav må sørge for å kurse og kvalifisere sine saksbehandlere på krigsveteraner.

Holdninger

— Mye handler om holdninger. Ikke bare i Nav. I Forsvaret også. Og blant helsepersonell, behandlere og psykologer.

Under konferansen skal han delta i en paneldebatt og siden være en ressursperson for Rvts. Han skal bistå behandlere med sin erfaring, og gi dem input på hvordan soldater tenker og oppfører seg.

Konferansen har først og fremst hjelpeapparatet som målgruppe. Arrangementet er også en del av regjeringens handlingsplan, "I tjeneste for Norge", som ble vedtatt i 2011 for å øke anerkjennelsen og forbedre ivaretakelsen av soldater før, under og etter tjeneste.

— De aller siste årene er situasjonen for soldater blitt klart bedre på mange måter, men det er ikke tvil om at mye gjenstår, sier Evensen som sier han synes synd på de unge soldatene som nå kommer og har kommet hjem fra Afghanistan. Han vet hvilken kamp som venter dem hjemme.

Fædrelandsvennen gjorde flere forsøk i helga på å få en kommentar fra Nav til kritikken fra Harald Evensen. Men på grunn av at de som steller med dette sakskomplekset på sentralt hold var bortreist på vinterferie, lyktes ikke dette.