— Rundt klokken 12 lørdag jevnet en væpnet styrke fra Tsjad en terroristbase med jorden nord i Mali, skriver Aftenposten. En rekke terrorister ble drept, blant dem lederen deres, Mokhtar Belmokhtar, sa general Zacharia Gobongue i en uttalelse som ble lest opp på nasjonalt fjernsyn i Tsjad.

Tsjad deltar i den franskledede militæroperasjonen i Mali, som kjemper mot islamister nord i landet.

Belmokthar regnes som hjernen bak terrorangrepet på anlegget sørøst i Algerie, der blant annet flere norske Statoil-ansatte ble holdt som gisler i flere dager.

Angrepet var, ifølge Belmokthars videotale, en direkte respons på militæraksjonen mot islamistene i Mali. Angrepet var del av en hevnprosess mot Algerie, som lot franske styrker bruke deres luftrom på vei til Mali.

Store penger på kidnapping

Belmokthar har de siste årene tjent enorme summer på kidnappinger, og har i mange av tilfellene sluppet gislene fri mot store utbetalinger. Over tid anslås de militante muslimenes kidnappingsinntekter til 840 millioner kroner. Kidnappingsaksjonene har gjort ham til Afrikas mest ettersøkte terrorist.

Belmokhtar var lenge tilknyttet nettverket Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM). Kidnappingene ble av dem brukt som strategi for å skaffe penger, våpen og utstyr.

Siden har han brutt med AQIM, og i 2012 grunnla han den nye gruppen "The people that sign in blod" ("De som signerer i blod").

Blant et av dokumentene som ble lekket til Wikileaks i 2007 beskriver det amerikanske utenriksdepartementet Belmokhtar som en smugler, opportunist og banditt mer enn en jihadist.

Den enøyde

Belmokthar er kjent under mange ulike navn. Han ble kjent som "Mr.Marlboro" etter å ha drevet omfattende sigarettsmugling i området. 20 år gammel forlot han Algerie for å kjempe i Afghanistan. Her ble han ble trent av jihadister, inkludert mujahedingeriljaen, og det var i denne perioden han mistet sitt ene øye. Slik fikk han tilnavnet "Den enøyde".

Han fikk også navnet «den ufangelige» av fransk etterretning da han i 2003 var med på å holde 32 vestlige turister som gisler i flere måneder.