Piratkopiering er platebransjens mareritt. Fenomenet har vært en plage i flere tiår, og har blitt stadig voksende ettersom teknologien har gjort det lettere og lettere.

Brukere laster ned filmer, musikk og programvare uten å betale et rødt øre, og deler det enkelt med andre via tjenester som The Pirate Bay og ikke minst den nye tjenesten Mega.

Rett før Mega ble lansert lagde grunnleggeren av tjenesten, tyskfødte Kim Dotcom som egentlig heter Kim Schmitz, en fempunkts-liste over måter å stoppe piratkopiering på, som han postet på Twitter:

1: Lag godt innhold

2: Gjør det enkelt å kjøpe

3: Lansér det samtidlig over hele verden

4: Gi det en rettferdig pris

5: Få det til å fungere på alle enheter

Mye oppmerksomhet

Megaupload-grunderen har fått mye medieoppmerksomhet etter at amerikanske myndigheter og FBI raidet hjemmet hans i New Zealand og tvang nettstedet Megaupload å legge ned.

Årsaken var at de mente han bidro til massive mengder piratkopiering via tjenesten, og at han ignorerte forespørsmål fra underholdningsbransjen om å fjerne innhold som brøt mot opphavsretten.

Les mer på Teknofil.no FBI trodde Kim Dotcom hadde «dommedags-enhet»

Derfor er det ikke rart at Kim Dotcoms liste over måter å stoppe på piratkopiering har fått mye oppmerksomhet, og allerede blitt «retweeted», altså viderefortalt av andre Twitter-brukere, hele 13 600 ganger.

Fikk svar

Det som derimot er overraskende er at den new zealandske underholdningsbransjen (RIANZ) har svart på listen hans, og mener de treffer på hvert eneste punkt:

1: «Godt innhold» er selvsagt subjektivt, men med lovlige digitale tjenester der ute som tilbyr titalls millioner sanger må det være noe for alle og enhver der ute.

2: Newzealendere har tilgang til 20 lovlige digitale musikktjenester, som ikke bare er for å kjøpe, men for direkte og assistert avspilling. Verdens ledende tjenester er tilgjengelig i hver kategori, som iTunes, Spotify og Pandora. Disse er tilgjengelige døgnet rundt, hver eneste dag, og vi har nettsider som gir brukere lenker til de mest populære sangene og albumene hver uke.

3: Majoriteten av all musikk som blir sluppet i dag blir sluppet simultant over hele verden. Faktisk er New Zealand først ute i mange tilfeller på grunn av forskjellige tidssoner.

4: Musikk har aldri vært billigere å kjøpe og få tilgang til. Noen musikktjenester har til og med alternativer du ikke trenger å betale for i det hele tatt. Sanger fra album kan kjøpes individuelt, ofte for mindre enn to dollar, og flere direkteavspillingstjenester koster så lite som tre dollar i uken.

5: Sanger og album kjøpt fra lovlige digitale forhandlere er DRM-frie (uten kopisperre, journ. anm), og kan brukes fritt på hvers av flere enheter som bruker Android— og iOS-operativsystem. Det vil altså si på majoriteten av enheter på markedet. På samme måte er de fleste musikktjenestene tilgjengelig på flere plattformer og enheter.

Annerledes for filmbransjen

Dette gjelder selvfølgelig bare musikkbransjen i New Zealand, selv om mange av punktene også gjelder det norske markedet. Flere av punktene faller imidlertid ut så fort vi går over til film- og TV-bransjen, hvor aktører som Netflix og Viaplay sliter med å få ut det nyeste innholdet umiddelbart, og spesielt på tvers av regioner.

-Filmen Hunger Games måtte vi kjøpe lisenser for av fire ulike personer. Den går live på fire forskjellige tidspunkter, og når ikke alle våre markeder, selv om vi er ett selskap, fortalte kommunikasjonsdirektør for Netflix, Joe Evers.

Les mer på Teknofil.no Derfor får du ikke nye filmer på Netflix