KRISTIANSAND: 5645 nordmenn har i en uformell kåring stemt fram vestfoldsbyen Stavern som Norges beste sommerby.

Kristiansand stikker av med andreplassen i kåringen som er gjort på reiseguiden.no.

Fornøyd turistsjef

— Vi må si oss fornøyde med en andreplass selv om vi selv mener at vi er nummer én. Men det er veldig subjektivt, sier turistsjef Randi Haukom i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Kristiansand er kjent for å være en ferieby for nordmenn. Hit trekkes ikke flest utlendinger, men mange nordmenn kommer hit for å oppleve byen, skjærgården og Dyreparken.

— Slike uoffisielle kåringer engasjerer ofte veldig mange i mindre byer og på mindre steder. Så Stavern har nok helt sikkert fortjent å vinne.

- Hvordan vil du beskrive Kristiansand som sommerby?

— Byen har nær tilgang til sjøen, med mange muligheter. Vi har mye aktivitet for barn, og da mener jeg ikke bare Dyreparken, og vi har nærhet til skog og mark, sier turistsjefen.

— Det som gjør Kristiansand så bra er at den er tett og kompakt. Her kan man rekke alt i løpet av kort tid. Du kan gå en lang tur i Baneheia og deretter være ved sjøen og på stranda på kort tid.

— Dessuten er sentrum veldig sjarmerende. Her er det også gode shoppingmuligheter med mange små nisjebutikker som er attraktive for mange, sier Haukom.

- Romantisk by

Turistsjefen i Stavern er naturligvis fornøyd med førsteplassen.

– Stavern er en liten, romantisk by som ligger ved havet. Vi er kjent for å ha flest soldager i året, kunst- og kultur og flotte, kystnære naturområder. Her bodde dikterne Jonas Lie og Herman Wildenvey og i dag bor maleren Odd Nerdrum her, sier Yngve Rakke, turistsjef i Stavern, til reiseguiden.no.

Sjekk hele listen i faktaboksen til høyre.