LILLESAND: — Vi gjennomfører de kuttene vi må. Samtidig vet vi at det kommer nye utgifter i forbindelse med pasienter som er ressurskrevende. Problemene med disse kostnadene må vi løse etter hvert, sier kommunalsjef for helse- og kultur, Geir Jenssen.

I desember i fjor ble det klart at han må kutte 6,5 millioner kroner i løpet av 2013. Det mener han vil gå greit.

— Det klarer vi. Vi har per i dag kuttet fem millioner, sier Jenssen.

— Klarer dere å drive forsvarlig med disse kuttene?

— Ja, det gjør vi, sier Jenssen.

Angrepet av SV

Han mener likevel det er grunn til å følge utviklingen nøye resten av året.

— Vi kan jo ikke si nei til å yte helt nødvendig helsehjelp til brukerne. Vi må følge med på kostnadene, men jeg har tro på at vi klarer å gjennomføre kuttene, sier Jenssen.

Situasjonen i omsorgstjenesten kom på banen i onsdagens bystyre, da Nils Martinius Justvik (SV) tok opp temaet. Han var spesielt opptatt av tilstanden i enheten omsorg sentrum, som ble hardest rammet i rådmannens budsjettforslag i vinter. Omsorg sentrum omfatter blant annet Lillesand bo- og aktivitetssenter og Lillesand alders- og sjømannshjem.

— Enhetsleder Geir Gabrielsen varslet om dramatiske konsekvenser under diskusjonen i desember. Jeg kan ikke se at Jenssen svarer på disse bekymringene, tordnet Justvik fra talerstolen.

De varslede konsekvensene dreide seg blant annet om store kutt i det fysioterapeutiske tilbudet til eldre.

Mer effektiv drift

Jenssen svarte at han ikke har fått signaler på at situasjonen i omsorg sentrum er problematisk i dag.

— Etter at Gabrielsen sendte dette brevet fikk sektoren hans tilbakeført midler fra bystyret. Sånn sett er den urettferdigheten han påpekte rettet opp, sier Jenssen til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at en stor andel av kuttene i helsesektoren har blitt oppnådd som en følge av mer effektiv drift og justering av vaktturnuser. Kuttene skal dermed ikke ha gått utover tjenestetilbudet i betydelig grad.

Mindre aksjeutbytte

Nylig ble det kjent at Lillesand kommune får 6,4 millioner kroner mindre enn budsjettert i utbytte fra Agder Energi. Dersom dette blir det endelige utbytteresultatet må kommunen kutte ytterligere i det allerede stramme budsjettet.

Geir Jenssen, som også er fungerende rådmann, tror kommunen også vil klare denne utfordringen dersom utbyttet skulle bli som varslet.

Bystyrets flertall vedtok for øvrig å skrive under på viljeserklæringen som innebærer at de forplikter seg til å beholde aksjene i Agder Energi i minst to år.

Flere av politikerne i bystyret ga uttrykk for en bekymring når det gjelder den økonomiske situasjonen. Det hindret likevel ikke bystyret i å enstemmig gå inn for å kjøpe en eiendom i Breiviga for over 1,5 millioner kroner.