FANFARE: Peter Anundsen (11), elev ved Kulturskolen i Kristiansand, sørget for fanfaren før avdukingen av de nye treningsapparatene. Han stilte opp på egen hånd, da to andre medmusikanter måtte melde forfall. Foto: Tormod Flem Vegge
AVDUKET: Birger Tandberg (til venstre), leder for Lions Club Kristiansand, hjelper til mens Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand kommune, avduker en av to "øyer" med treningsapparater på Tangen. Foto: Tormod Flem Vegge
Anette Vesterskov Pedersen, leder for prosjektet "Stedsutvikling, medvirkning og sosiale møteplasser" i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Tormod Flem Vegge
SANG: Elever ved Tordenskjolds gate skole synger for de over 70 fremmøte, i forbindelse med avduking av de nye treningsapparatene på Tangen. Elevene sang blant annet sangen "Venner for livet" av Halvdan Sivertsen. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Dette er veldig gøy, sier Simona (8).

Hun sjekker muskelkapasiteten ved hjelp av det splitter nye treningsapparatet. Sammen med elever fra Tordenskjolds gate skole har hun nettopp sunget for de over 70 fremmøte på Tangen i Kristiansand, i forbindelse med avdukingen to "øyer" med treningsapparater. Etter avdukingen var ikke elvene sene om å ta i bruk byens nye attraksjoner.

Rekreasjon

De nye apparatene er plassert i friluft, like ved NRK sine lokaler, og er en gave fra Lions Club Kristiansand.

— Vi ønsket å gi en gave til byens befolkning i forbindelse med 40-årsjubileumet vårt. Dette er et lavterskeltilbud for dem som benytter seg av det flotte rekreasjonsområdet på Tangen. Apparatene skal hjelpe på folkehelsa, sier Birger Tandberg.

Han er leder for Lions Club Kristiansand. Klubben driver blant annet frivillig arbeid blant vanskeligstilte grupper i byen.

Trim

Installasjonene har en verdi på rundt 100.000 kroner, og inneholder aktiviteter som skal styrke både armer og bein. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) avduket i går de nye "monumentene".

— Det er bra at noen engasjerer seg på frivillig basis og gir gaver til byen. Nå er det opp til befolkningen å benytte dette tilbudet, som er plassert i et gullfint område. Dette er folkehelse, sier han.

Urban friluftsløype

— De nye apparatene er en del av en helhetlig promenade, ei urban friluftsløype, som skal strekke seg fra Baneheia til Odderøya, forteller Anette Vesterskov Pedersen.

Hun er leder for prosjektet "Stedsutvikling, medvirkning og sosiale møteplasser" i Vest-Agder fylkeskommune. Det treårige prosjektet, som er et samarbeid mellom Kristiansand kommune og fylkeskommunen, skal fremme friluftsaktiviteter i Kristiansand gjennom hele året.

— Naturen er det største treningssenteret vi har. Vi ønsker å lage ei løype som skal appellere til flest mulig, og de nye apparatene fra Lions blir et trekkplaster, sier Pedersen. Erfaringen fra prosjektet skal brukes i fremtidig byplanlegging, for å legge til rette for urbane friluftsaktiviteter.

Deler ut 250.000 kroner

Kommunene og fylkeskommunen har i forbindelse med prosjektet, som for øvrig også er et nordisk samarbeidsprosjekt, fått 250.000 kroner fra Helsedirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.

Pengene blir tildelt ulike lag og foreninger, slik at disse kan skape organiserte aktiviteter som skal få byens innbyggere til å bruke den urbane friluftsløypa. Blant andre Norges Blindeforbund, Kristiansand Røde Kors og Vest-Agder Bedriftsidrettskrets har fått midler fra potten.