— Når pappa spurte om jeg ville bli med, så bare smilte jeg. Jeg sa selvsagt ja med en gang, smiler Vegard Lohne, mens han venter spent på å treffe Hanne Krogh og hennes tre tenorer for første gang.

Vegard bruker ventetiden til å trippe smånervøst rundt i elvesalen i Buen kulturhus, mens han tygger på morens hjemmelagde kringle. Tross sin unge alder, har han allerede sunget flere konserter med Helene Bøksle og en duett på TV2. Falt pladask

Vegard Lohne (11) fra Mandal skal synge med Hanne Krogh og de tre tenorene Hallvar Djupvik (f.v), Jan Erik Fillan og Thomas Ruud. Det unge sangtalentet blir med på konsertene i Evje, Kristiansand og Arendal. Foto: Espen Sand

Det var Hanne Kroghs musikalske leder, mandalitten Stein Austrud, som spurte Lohne om å bli med. Musikeren falt pladask for det unge sangtalentet for flere år siden.

— Vegard er en fantastisk flott sanger som jeg traff for tre år siden, og som jeg allerede har hatt konsert sammen med. Jeg har hatt han i tankene siden den gang. Vegard blir med på de tre siste konsertene, neste helg i Evje kirke, domkirken i Kristiansand og Arendal kirke. Det vil bli en perfekt avslutning på juleturnéen, spår Austrud som nå nærmer seg slutten på en hektisk førjulstid med 35 konserter.

Hanne Krogh var full av lovord etter å ha truffet den unge mandalitten for første.

Spås stor fremtid

Mamma Marianne Lohne var med da Vegard fikk treffe Hanne Krogh for første gang. Foto: Espen Sand

— Jeg gleder meg enormt til å ha ham med på konsertene. Stein har fortalt mye om Vegard, og etter å ha truffet han her i Buen kan jeg nesten spå at han kommer til å bli en artist. Det er noen få mennesker som man bare kan se det på, og Vegard er allerede artistisk, positiv og med stor selvtillit, mener Krogh.

— Om noen år er det kanskje jeg som sitter hjemme og er stolt over at jeg sang sammen med Vegard Lohne, smiler den kjente artisten som har turnert landet med sine julekonserter siden slutten av 1980-tallet, og ga ut sin første plate da hun var 14 år.

Sang i dusjen

Vegard Lohne (11) fra Mandal skal synge med Hanne Krogh og de tre tenorene Hallvar Djupvik (f.v), Jan Erik Fillan og Thomas Ruud. Det unge sangtalentet blir med på konsertene i Evje, Kristiansand og Arendal. Foto: Espen Sand

Lohne skal synge flere sanger, blant annet Pie Jesu, Gloria og Deilig er jorden under Kroghs konserter. Noe av talentet hans stammer med stor sannsynligvis fra han far, Even Lohne, som er en kjent lokal sanger.

— Jeg husker at jeg kom hjem fra jobb en dag for flere år siden, og hørte en som sang fra full hals i dusjen. Det var Vegard. Da skjønte jeg første gang at han hadde den samme interessen som meg, forteller faren.

Vegard selv mener musikken foreløpig kun er hobby. Det er fotball som er størst.

— Fotballproff står høyest på listen, men det er utrolig gøy å synge, sier han.

Skamroser Austrud

Bak Hanne Kroghs suksessrike julekonserter trekker Stein Austrud i trådene. Krogh mener mandalitten er en av landets dyktigste musikere.

— Stein er en av de dyktigste musikerne gjennom tidene fra Norge. Det er ikke noe bare jeg mener, men et unisont norsk musikkmiljø. Det er en ære for meg å ha han med som musikalsk leder, og det er sammen med Stein jeg skaper ting, roser Krogh.

Vant musikkstipend

Sangtalentet Vegard Lohne (11) vant førsteprisen under stipendkonkurransen til Mandal Rotary. Prisen på 5000 kroner ble delt ut i Buen på torsdag i forrige uke. Juryen begrunnet tildelingen slik:

«Vegard har en vakker guttestemme med naturlig vibrato. Han varierer i mykere og sterkere leie og viser musikalsk stilforståelse med god innlevelse.».

Siri Hundstad (17), som spiller fløyte i Blomdalen Jentekorps, fikk andreprisen på 2500 kroner. Musikktalentene Kevin Klausen (19) og Jonas Aversano (19) fra Mandal kulturskole fikk også 2500 kroner hver for deres traktering av henholdsvis duo cello og piano.