Over en periode på ni år fikk mannen til sammen 21.000 reseptbelagte medikamenter fra Vitusapotek Vestre Torv i Kristiansand. Han endret de originale reseptene ved å tilføye en null bak tall som 20 og 30, slik at han fikk ti ganger så mange narkotiske tabletter, blant annet sobril.

I fjor vår la mannen alle kortene på bordet hos sin lege, som deretter anmeldte saken. I en tilståelsesdom har Kristiansand tingrett dømt 67-åringen til fengsel i ett år. Retten begrunner den strenge straffen med at et stort antall narkotiske tabletter ble tatt ut over et langt tidsrom, muligheten for videresalg, og det allmennpreventive ved å forebygge reseptforfalskning.

Fordi saken har ligget lenge er seks måneder av straffen gjort betinget med en prøvetid på to år. Etterforskingen var ferdig i juli 2012. Lillesandmannen er straffedømt to ganger for kjøring i påvirket tilstand. Han er nå i behandling for rusavhengighet.

Ifølge Vitus-eier Norsk medisinaldepot AS, har reseptforfalsking vært vanskelig å oppdage for apotekene. Men muligheten er betydelig redusert etter innføringen av e-resepter det siste året.

— Da går reseptene elektronisk fra legen til en database hvor apotekene henter dem, sier Hanne Andresen, fag- og kvalitetsdirektør i Norsk medisinaldepot AS.

Resepter fra sykehus finnes imidlertid fortsatt kun på papir.