— Det har vært en positiv utvikling innen kirken. Den har blitt rausere, og har begynt å forholde seg til det samfunnet den er en del av, sier Kari Henriksen, som vil bruke julen til å tenke på saken.

Presteforeningens sentralstyre gikk onsdag ut og sa at prester som ønsket det, måtte få lov å vie homofile. Det fikk stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til å skrive på Facebook at det nå var aktuelt for henne å igjen bli medlem i den norske kirke.

— Jeg meldte meg ut på slutten av 80-tallet etter den første debatten om homofiles plass i kirken. Det var en tone i debatten som jeg syntes var veldig problematisk og autoritær.

Mer støtte

Kari Henriksen mener det har skjedd mye positivt i kirken, selv om hun mener det "går sabla seint". Et flertall av biskopene sier nå at det ikke er i strid med kirkens lære at to homofile gifter seg.

Kirkemøtet neste år kan komme til å vedta at det blir vigsel av homofile i kirken.

— Jeg synes kirken nå har en mye bedre balanse mellom humanetikk og troslæren. Ikke minst har måten de legger fram synspunktene sine på, blitt mye bedre, sier Kari Henriksen.

— Men kirken vil fortsatt ikke vie homofile par?

— Det er også derfor jeg bare vurderer å melde meg inn. Det er fortsatt mange problematiske forhold ved kirken.

Utmeldinger

Beslutningen fra Presteforeningens sentralstyre førte til flere utmeldinger. Fædrelandsvennen kjenner til fem som har meldt seg ut bare i Agder-fylkene.Kari Henriksen mener de som er glade i Kirken, men som ikke er medlemmer, nå må vurdere å bli medlemmer.

— Det er viktig å få folk engasjert slik at vi kan beholde den brede folkekirken. Prester som ikke vil vie homofile, har fortsatt en reservasjonsrett. Jeg mener det er veldig bra at de har det, sier Henriksen.

Hun mener kirken kan klare å leve med to syn.

— Men de som er mot homofile ekteskap, mener dette er helt i strid med Bibelen. Forstår du at dette blir vanskelig for dem?

— Jeg forstår det veldig godt, men det var det samme som var vanskelig for meg. Jeg har ingen problemer med å akseptere at noen har en annen overbevisning enn meg, men jeg mener de tar feil. Jeg tror av hele mitt hjerte at det er galt å ikke skulle vie to av samme kjønn, sier Henriksen.

Utmeldt

Mens Presteforeningen mener de har funnet en vei for å kunne kombinere to syn, er de utmeldte prestene helt uenige.

— Jeg tror ikke det er mulig å kombinere to syn i denne saken. På sikt vil det ødelegge kirken innenfra. Jeg tror det er en spiker i kisten for kirken hvis du prøver å presse inn to syn, sier Kurt Hjemdal, pastor i Norkirken i Grimstad.

Han mener en fagforening som Presteforeningen burde holdt seg unna å ta standpunkt i en slik sak.

— Jeg oppfatter dette som et politisk utspill for å støtte flertallet blant biskopene som vil vie homofile og på den måten påvirke det neste kirkemøtet, sier Hjemdal.

Han meldte seg ut av Presteforeningen da sentralstyrets syn ble kjent.