SOSIALT: Disse laksefiskerne ventet til den første lysningen med å kaste linen, og holdt seg ved bålet gjennom natten. Fra høyre: Fredrik Thorstensen, Mikal Garrod, Helge Andersen, Magnus Monrad, Petter Garrod og Cay Nordhaug. Foto: Kristin Ellefsen
LAKSEFISKE_003.jpg
FORNØYD: Inge Odderstøl hevder å ha fått en laks på 8,4 kilo, og brukte et kvarter på å få fisken på land. Foto: Kristin Ellefsen
LAKSEFISKE_005.jpg Foto: Kristin Ellefsen
SNART KLAR: Birger Aurebekk hadde lyst på en solid fangst under åpningsnatten for laksesesongen. Foto: Kristin Ellefsen
LAKSEFISKE_008.jpg Foto: Kristin Ellefsen
PRAKTEKSEMPLAR: Alf Otto Homdrom fra Gjerstad dro opp denne flotte laksen, på seks kilo og 87 centimeter. Foto: Kristin Ellefsen
SOLOFISKER: Bjørn Olav Eide fra Molde hadde funnet veien ut i elva for å få napp. Foto: Kristin Ellefsen
ÅRETS FØRSTE: Her kaster Anita Sundbakken fra Drammen linen for første gang denne sesongen, på slaget tolv, like ved Vigeland hovedgård. Foto: Kristin Ellefsen

VENNESLA: — Ingenting kan måle seg med juni-laksen. Den ga meg en femten minutters kamp. Det var noen gledeshyl her da jeg dro den opp, sier Inge Odderstøl fra Iveland.

Vi står i fiskesone 5b, like nedenfor Vennesla sentrum, og klokka nærmer seg ett på natta.

Dette er så langt opp i elva laksen kommer, og her stanser den for å gyte.

Odderstøl forklarer at han etter en hard kamp dro opp ruggen på 8, 4 kilo. Men han kan dessverre ikke fremlegge bevis. Fisken var allerede havnet på fryseren da Fædrelandsvennen nådde bort.

Sesongen for laksefisket i Otra starter 1. juni, og laksefiskerne spredde seg nedover Otra for å få med seg startskuddet på sesongen – på slaget midnatt.Dette er øyeblikket lakseentusiastene bruker hele våren på å glede seg til, og sammen med kameraten Birger Aurebekk nyter Inger Odderstøl den stille natta, kun opplyst av hodelykter og enkelte bål langs elvebredden.

— Det er noe ekstra med åpningsnatta. Det er så spennende. Det er ikke mye fisk her i starten, men de som er her er store, sier han.

- Hva er det som er så moro med å stå her gjennom natta?

— Det er mye adrenalin når man får napp. Men det er også det sosiale, og så er det en god tålmodighetsprøve.

Etter kun fem kast kunne også Alf Otto Homdrom fra Gjerstad dra på land en skikkelig sværing – målt til 87 centimeter og seks kilo.Laksen ble tatt i sone 5a, like nedenfor, med flue.

— Jeg var heldig som fikk den så tidlig. Men jeg sitter her til i morgen, sier Gjerstad-mannen.

Fiskerne har kun lov til å dra opp to laks i døgnet. Nytt av året er også at laks lenger enn 90 centimeter må kastes ut i elva igjen. Myndighetene har bestemt at den skal fredes, for å bidra til å bygge opp laksestammen i Otra til tidligere stolthet.

Men akkurat dét legger ikke noen demper på stemningen langs Otra. Det er nemlig stunder som dette laksefiskerne lever for.