KRISTIANSAND: Det er frykten for eksmannens familie og represalier som har gjort at kvinnen har søkt tilflukt på krisesenteret. Familien føler seg ikke trygg i eget hjem og er ifølge Kristiansand tingrett påført en betydelig frykt etter voldsepisodene.

17. januar gikk mannen løs på kona i hennes leilighet i Vennesla. Hun ble sparket og slått og påført knivstikk. Hun flyktet over til naboen og ble da drapstruet. Utenfor en barnehage i Vennesla ble ekskona utsatt for vold.

Den tiltalte afghaneren har nektet straffskyld, og hevdet at skadene kvinnen hadde etter voldsepisoden i hjemmet var selvskader. Dette har retten sett helt bort fra. Kristiansand tingrett har lagt til grunn at volden ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter og hadde karakter av mishandling fordi den pågikk over en viss tid og mot et forsvarsløst menneske.

Paret har vært gift i 18 år. Den tiltalte har erkjent at han har vært voldelig mot kona i mange år før de kom til Norge som flyktninger.

Da afghaneren (39) gikk løs på kona var parets fire år gamle sønn til stede.

"Retten finner det også av stor betydning ved straffeutmålingen at tiltalte og fornærmedes sønn på 4 år var til stede ved mishandlingen av moren, uten at dette gjorde at faren avsto fra sine handlinger. For sønnen må det ha vært en traumatiserende opplevelse å se sin mor bli slått og sparket på denne måten. Det fremgår også av fornærmedes og naboens forklaring, som gutten kom inn til etterpå, at sønnen var redd for at moren var død. Langtidsvirkningene for gutten av denne opplevelsen vet man fremdeles lite om, men det er nærliggende å se for seg at gutten vil kunne slite med denne hendelsen i årene som kommer".

Om selve voldsutøvelsen uttaler tingrettsdommer Anita Hekneby og meddommerne Ingunn Marie Kvivik og Torje Dalen:

"Selve voldsutøvelsen fremstår som grov, og hvor det kun var tilfeldigheter som gjorde at skadeomfanget ikke ble langt større. Tiltalte sparket og slo mot fornærmedes ansikt gjentatte ganger og utviste ett sterkt forsett i forhold til å skade sin kone. Fornærmede har i retten beskrevet en voldsom dødsfrykt under hendelsen. Dette slet hun også med i ukene etter voldsepisoden hvor hun våknet om natten og følte at hun ikke fikk puste og var sikker på at hun skulle dø".

Påtalemyndigheten la i retten ned påstand om ubetinget fengsel i ti måneder. Det mener retten er en for lav straff, og har forhøyet straffen til fengsel i ett år.

I tillegg er kvinnen tilkjent en oppreisningserstatning på 80.000 kroner.