Tradisjon: Annethvert år kommer Søgne musikkorps til Monsøya på 17.mai. Foto: Maria Kielland Krag
Eget tog: Søge musikkorps gjør seg klar til å gå årets 17.mai-tog på Monsøya. Foto: Maria Kielland Krag
Fargerik: Noen benyttet anledningen til å farge håret i nasjonens farger. Foto: Maria Kielland Krag

SØGNE: Ny-Hellesund er en fredet uthavn i Søgnes skjærgård, like vest for Kristiansand, og omfatter øyene Monsøya, Helgøya, Kapelløya og noen mindre holmer. Søgne musikkorps drar annethvert år til Ny-Hellesund og Borøya på 17.mai, og i år var det Ny-Hellesund sin tur.

Omkring 30 personer sto samlet på bryggekanten da musikkorpset kom i land.

— Det er hyggelig og stemningsfullt når musikkorpset tar turen hit til oss. Det er en utrolig hyggelig tradisjon, sier Maria Kielland Krag til Fædrelandsvennen..

Godt oppmøte

Kielland Krag er usikker hvor gammel tradisjonen er, men forteller at korpset har kommet hit så lenge hun har bodd på Monsøya de siste 15 årene. Hun sier at de er rundt 10 fastboende på øya synes det er fint at så mange møter opp på nasjonaldagen.

— Det er veldig hyggelig at det kommer både folk fra Borøya og hyttefolk hit for å feire sammen med oss, forteller Kielland Krag.

I tidligere tider var Ny-Hellesund et sentralt sted for skipstrafikken langs kysten og hadde på det meste over 100 fastboende med skole, butikk, losstasjon, tollstasjon og et kongelig privilegert gjestgiveri. Øyene og holmene i Ny-Hellesund omringer det som en gang var en av Sørlandets beste seilskutehavner.

Dugnad

På Monsøya har de sitt eget 17.mai-tog. Søgne musikkorps ledet an fra bryggekanten med folkemengden på slep, og opp til skolestuen hvor de fikk servert frokost.

— Her fikk de servert snitter, rundstykker og kaker, før vi fullførte 17.mai-toget og gikk ned til bryggen. Etter korpset reiste, gikk vi opp og spiste opp restene, flirer Kielland Krog.

Maten som serveres til korpsmusikantene blir laget kvelden i forveien, samtidig som skolestuen blir pyntet til nasjonaldagen.

— På kvelden 16. mai møtes vi til dugnad og pynter og steller i stand. Jeg synes det er halve moroa, sier Kielland Krog.