KRISTIANSAND: Torsdag mente Hans Otto Lund at momsbråket og konkursen i Start Stadion AS kunne vært unngått om Skatt Sør hadde villet.

"Det er forferdelig trist og betenkelig at det offentlige er med på å ødelegge så mye for både kommuneøkonomien og idrettsliv. Dette kunne de ha unngått om de ville", sa Lund.

Kritisk

SVs Harald Hageland sier han reagerte med en gang han så uttalelsen:

— Lund kan da ikke mene at skattemyndighetene skal frafalle et skattekrav når formålet er godt eller når de har sans for skatteyteren? Men det høres sånn ut. I så fall en gavepakke til en hel industri med skatteadvokater, og et system som ville gjort at hele skattesystemet forvitret. Skattemyndighetene kan ikke bli en del av den lokale kulturpolitikken, sier Hageland.

Hageland tror Lund snakket før han tenkte, men han mener samtidig det er alvorlig at en politiker i så sterke ordelag kritiserer skattemyndighetene for å være vanskelige, når de faktisk forvalter et regelverk politikerne har vedtatt.

— I denne saken handler det om moms på navnerettighetene til Sør Arena. Skatteetaten har vunnet i alle rettsinstanser. Mener Lund altså at Skatt Sør skulle sett gjennom fingrene med et lovmessig riktig skattekrav, spør Hageland.

Fastholder kritikken

Hans Otto Lund sier hans uttalelse må forstås som frustrasjon der og da, men han fastholder at Skatt Sør kunne brukt skjønn mer fornuftig, og han mener de er vanskeligere enn før.

— Vi ser en kraftig innskjerping i skjønnet i forhold til allmennyttige formål, føler jeg. Selvsagt skal Jørgen hattemater og Kong Salomo behandles likt, men jeg mener likevel at skattemyndighetene kan være noe mer smidige enn de har blitt i saker rundt utbygginger til allmenngyldige formål, sier Lund.

Han viser til at badeland i Lyngdal fikk momsrefusjon i sin tid, mens Sør Arena ikke fikk og Aquarama heller ikke fikk.

ENDRER IKKE SYN: Hans Otto Lund Han fastholder at skattemyndighetene burde utvist bedre skjønn i Sør Arena-saken og får kraftig kritikk fra andre politikere. Foto: Reidar Kollstad

— Er badeland i Lyngdal et mye mer ideelt formål, enn de to andre, spør Lund. - Men har ikke Aquarama-saken med at private er inne på eiersiden å gjøre?

— Jo, og her mener jeg skattemyndighetene må bruke skjønn bedre, og ser mer på de allmennyttige formålene, svarer Lund, som sier han ikke har ønsket å formidle negativ holdning til skatt og skatteinnkreving.

— Men i denne Start-saken har skatteetaten vunnet i alle rettsinstanser og da er vel kravet ikke så lett å komme bort fra?

— Nei, men før det. Lenge før det kom så langt, kunne skjønn ha vært brukt annerledes fra skattemyndighetene. Da hadde vi ikke vært der vi er nå, sier Lund.

- Lett å skylde på andre

Aps gruppeleder Mette Gundersen er også kritisk til Lund. Hun mener det er helt fundamentalt at skattemyndighetene opptrer mest mulig nøytralt, og følger regelverket politikerne vedtar.

— Du kan gå til en bedrift og be om sponsing. Det må ikke bli slik at vi kan gå til skattemyndighetene å spørre om sponsing, sier hun, og legger til.

— Men det er lett å skylde på andre, i stedet for å ta ansvar for de vedtak man har gjort. I denne saken visste bystyret risikoen da vi ga lån til Start. Det er lett å finne en syndebukk. Lund vet at skattemyndighetene i en konkret sak ikke kan ta til motmæle og delta i den politiske debatten på lik linje med andre, sier Gundersen.

Mest mulig likebehandling

— Hans Otto Lunds uttalelser for stå for hans regning. Skatt Sør vil vise til hva domstolene har kommet fram til, sier avdelingsdirektør for innkreving i Skatt Sør, Cecilie Solum, til Fædrelandsvennen.

Utover det kan hun ikke kommentere en enkeltsak, som kravet mot Start Stadion AS er. På generelt grunnlag sier hun dette:

— Man kan mene mye om smidighet, men regler om skatt og avgift gjelder for alle, uansett bransje. Skattemyndighetene forholder seg til et regelverk gitt av politikerne. Praksis må være mest mulig lik i alle saker, av hensyn til likebehandlingsprinsippet og rettsikkerheten, sier Solum.