KRISTIANSAND : — Det har vært noen nasjonale eksempler på ekstremister som i klare ordelag støtter voldelige aksjoner og som oppfordrer til jihad. Vi ser det samme her. Det er personer som har planer om å reise for å verve seg til jihad, eller som har reist, sier Knut Aurebekk, leder i PST i Agder.

Onsdag arrangeres en konferanse om ekstremisme i Kristiansand. I den forbindelse forteller PST litt om hvordan de jobber for å forebygge radikalisering og hvordan de går fram for å forhindre personer som de vet planlegger å verve seg til hellig krig (jihad).

— Da hender det at vi oppsøker dem det gjelder og forteller hva vi sitter på av informasjon. Effekten av å ha PST på døra, er stor, sier Aurebekk.

Forebygging

Ifølge PST gjennomfører de slike samtaler med jevne mellomrom.

— Det er samme metode som i annet kriminalitetsforebyggende arbeid der vi gjennomfører bekymringssamtaler. Det dreier seg om å komme inn på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Aurebekk.

Han sier at de får informasjon fra en rekke forskjellige kontakter.

— Når vi får slike bekymringsmeldinger, er vår utfordring å sile ut de vi skal fokusere på, sier Aurebekk.

Han vil ikke si noe om hvor mange saker det dreier seg om, men legger til at det ennå ikke har vært saker der noen er blitt straffeforfulgt. Metoden som de nå bruker mot ekstrem islamisme, brukte politiet også da de for ti år siden jobbet mot høyreekstreme miljøer.

— Forebyggende arbeid er vanskelig å måle, men det høyreekstreme miljøet vi hadde, ser vi lite av i dag. Der hadde det en effekt å ha samtaler med ungdom og foreldrene deres.

Bekymret

Når PST skal fange opp unge som er i fare for å bli radikalisert, ser de spesielt etter om de forsvarer bruk av vold og om de har forandret væremåte.

Det gjelder både når de skal fange opp ekstreme islamister og høyreekstreme. I det siste har PST vært spesielt opptatt av å fange opp og forebygge ekstrem islam.

— Det er ikke tvil om at vi er bekymret for den utviklingen, men samtidig er det viktig å få fram at det i Kristiansand også er gjort mye bra for å forebygge, sier Aurebekk.

I Kristiansand har det vært et eget dialogprosjekt for å hindre terrorisme. Kommunen, PST og religiøse grupper har hatt jevnlige samtaler, og dialogen mellom dem har fortsatt også etter prosjektet er avsluttet.

— Vi har mindre tro på straffeforfølging som virkemiddel og større tro på å fange opp unge som er på vei inn i en radikaliseringsfase, sier Aurebekk.