KRISTIANSAND: — Vi jobber med å få på plass kameraovervåkning i utvalgte båthavner. Vi har bestemt oss for å bruke Hånesbukta som et pilotprosjekt, og satser på å ha overvåkning på plass der fra neste båtsesong, sier Per-Christian Nygård, daglig leder ved småbåthavnkontoret i Kristiansand kommune.

Også i Ronabukta kan det komme opp videoovervåkning relativt raskt.

— Jeg tror dette vil ha stor forebyggende effekt både mot båttyverier og innbrudd. Kameraene vil bli så bra at man kan zoome inn på båter, kjennetegn, og personer. Det vil derfor også kunne bidra tiloppklaring av eventuelle straffbare forhold som skjer i havna, sier Nygård.

Få innmeldte forhold i år

Denne båtsesongen har ikke vært blant de verste når det kommer til tyverier.

— Vi har fått melding om noen enkelthendelser i havnene, blant annet i Ronabukta og Auglandsbukta. Det kan godt hende det er flere forhold, men i så fall er det ikke meldt til oss. Sammenlignet med tidligere år, har det vært få innmeldte forhold i år, forteller Nygård.

De tilfellene som har vært, har heller ikke vært så grove. Tidligere har kommunens og andre båthavner vært plaget av store tyveriraid.

Vil også ha vakthold

— Jeg tror ikke kameraovervåkning nødvendigvis er den komplette løsningen, vi må også supplere med noe fysisk vakthold. Vi har hatt båttyveri i Korsvik, selv om det er montert et webkamera der. Men et slikt kamera gir dårlige bilder, og det har heller ikke vært skiltet fra sjøsiden. De vi planlegger å teste ut nå, gir en helt annen bildekvalitet, sier Nygård.

Båthavnene i Hånes og Rona ligger først i løypa fordi de er nye, storeog relativt enkle å overvåke.

— I disse havnene har vi kun en vei inn og kan overvåke hele havna med få kameraer. Grunnen til at dette tar litt tid å få etablert, er at en del infrastruktur må på plass. Vi må for eksempel ha internett-tilgang i havnene, forteller Nygård.