KRISTIANSAND: I mai 2015 åpner den nye storattraksjonen i Kristiansand Dyrepark, kloss inntil Kardemomme by.

— Jeg har tegnet dette ut fra illustrasjoner min far lagde til boka og flere modeller han produserte til teaterscener. Jeg tror det blir flott! sier en engasjert Bjørn Egner (74) til Fædrelandsvennen.

Bjørn Egner (t.h.) er stadig i Dyreparken for å diskutere og teste ut Hakkebakkeskogen med blant andre underholdningssjef Roy Bjerke (t.v.). Det blir 15 profesjonelle skuespillere per dag, her følger Ina Maria Brekke (Klatremus) og Guttorm Strande Syrrist (Mikkel Rev) med. Foto: Anette Karlsen

Thorbjørn Egners eldste sønn er utdannet sivilarkitekt og har spesielt vært mye brukt ved sykehusombygginger landet rundt, inkludert Kristiansand og Arendal.

Planlagt siden 1991

Mannen som fikk Hakkebakkeskogen inn med morsmelken, godt hjulpet av faren Thorbjørn, var det selvsagte valget da attraksjonen skulle ta form i Dyreparken.

I 1990 tråkket han i hælene på faren, og lagde arbeidstegninger av Kardemomme by etter hans anvisninger.

— Vi ønsker å holde disse fortellingene levende gjennom barnas opplevelser. Derfor ble området allerede for 22 år siden avsatt til Hakkebakkeskogen, opplyser Bjørn Egner.

— Hvorfor har det tatt så lang tid?

— Vi fant ingen løsning på hvordan det kunne gjøres før nå, og teknologien var ikke moden tidligere, svarer arkitekten.

Egner forklarer at hvis man skulle slippe tusenvis av gjester inn i skogen hver dag, ville vegetasjonen vært trampet død på få dager.

- Verdensnyhet

Løsningen blir en 430 meter lang bane med tre sett elektriske tog. Hvert sett består av fire vogner med plass til 100 passasjerer – totalt 4000 om dagen. Vognene får tre stolrader bak hverandre, der alle sitter vendt innover.

Dette er scenen til Morten Skogmus. Til høyre ses én av i alt 12 togvogner der publikum skal sitte og betrakte forestillingene. Foto: Sivilarkitekt Bjørn Egner

— Vi mener dette er en verdensnyhet; en park hvor du blir fraktet rundt i en historie som fortelles av levende skuespillere. Jeg gleder meg til å vise det fram for andre i bransjen, sier dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot.I løpet av 40 minutter, både underveis i naturen og ved tre scener, får gjestene servert høydepunktene: Klatremus som unnslipper Reven, pepperkakebaking med Bakermester Harepus, Bestemor Skogmus som flyr fra Petter Pinnsvin og til sist Bamsefars fødselsdag.

— Vi vil at reven skal kunne gå helt bort til barna og ta dem i hånda, illustrerer direktøren.

I tillegg til tre scener anlegges et venteområde og Ekorn Jensens kafé, med servering og salg av suvenirer.

Overtalt til å lage film

I 2013 er fortsatt Kardemomme by ranket som nummer tre blant gjestene, bak dyrene og Sabeltann.

— Familien Egner motiveres ikke av å tjene penger, men å fortelle historiene slik faren ønsket. Sånn sett holder de oss litt i ørene, det blir nært og fint, sier Aamot.

Området oppe på åsen til høyre, ovenfor Kardemomme by, ble avsatt til Hakkebakkeskogen tidlig på 90-tallet, forteller dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot. I mai 2015 åpnes skogen, som er dobbelt så stor som byen. Foto: Vegard Damsgaard

Likevel har de fått familien til å innse at en animasjonsfilm om dyrene treffer bredere blant dagens barn enn bøker og cd-er.— Vi er nå åpne for tanken, etter å ha vært litt skeptiske til den type animasjonsfilmer som har vært produsert tidligere, bekrefter Bjørn Egner.

Han er styreleder for familieselskapet, som i fjor omsatte for 5,7 millioner kroner. Millionene innkasserer de fra teaterforestillinger landet rundt, mens royalties fra Dyreparken i fjor var på beskjedne 85.000 kroner.

- Skal være Egner-byen

— Ingen i Norge har tatt eierskap til Thorbjørn Egner. Vi vil at Kristiansand skal være Egner-byen, sier direktør Per Arnstein Aamot.

Etter Hakkebakkeskogen planlegger Dyreparken i neste femårsperiode å bygge en munnhule for Karius og Baktus i fjellet overfor Kardemomme by. På høyden mot sør, i retning Kjuttaviga, vil de reise Thorbjørn Egners Hus.

— Her skal byens barneskoler komme på besøk og lære om hans forfatterskap. Vi ønsker å bygge en liten scene, stille ut hans arbeider og ha det offentlige med på å ansette en pedagog.

Dialogen med kommunen startet ved 100-årsjubileet for Egners fødsel, på datoen 12.12.12. Kulturdirektøren peker på Cultiva som en aktuell bidragsyter.

— Klart jeg ser muligheter for et samarbeid, men det er litt tidlig å si konkret hva det blir, sier Stein Tore Sorthe.