AGDER: — Elbilen er ideell for bilferie langs sørlandskysten.De fleste campinger har strømuttak, så det trenger man ikke bekymre seg for. Men lade-infrastrukturen må bygges ut og det må synliggjøres bedre for brukere hvor stasjonene finnes i hver kommune, sier Ingvild Kilen Rørholt, kommunerådgiver iZERO.

Hun hevder at de fleste ser på elbil som en pendlerbil , men fremhever at teknologien har forbedret seg mye de siste årene både med tanke på rekkevidde og størrelse. Ifølge Rørholt har elbilsalget eksplodert. Det kjører nå 6311 elbiler på norske veier.

Men en elbil kan også brukes til å reise på ferie med, og dette vil Rørholt vise i sommer. Sammen med familien sin reiser hun på campingferie fra Oslo via Kristiansand, til Mandal, kun ved bruk av elbil.

- Problematisk i innlandet

I Vest-Agder er det til sammen 49 ladestasjoner, hvorav 34 av disse er i Kristiansand. Aust-Agder har langt flere, med hele 94 ladestasjoner. Det er særlig kommunene Grimstad og Arendal som har mange stasjoner, med henholdsvis 27 og 37 hver (se tabell). En rekke kommuner har ikke én eneste ladestasjon.

— Langs hele kysten av Agder er det god dekning på ladestasjoner, og Kristiansand er suverent best i fylket, både på antall biler og ladeplasser. Men det er problematisk dersom man vil innover i landet. Der trengs det bedre tilrettelegging for elbil, sier Rørholt.

Kommunene må bli flinkere

Spesielt kommunene kan bli flinkere til å byte ut vanlige biler med elbiler, mener hun.

— En elbil fungerer til mange formål. Tall fra Grønn Bil viser at 60 prosent av bilbruken i kommunal regi kan erstattes med en elbil, sier Rørholt.

I Norge finnes det i gjennomsnittet 739 innbyggere per elbil. Kommunen med flest elbiler per innbygger er Asker, mens Finnøy kommer på plass nummer 2 og Averøy på nummer 3.

KommuneLadepunkt
Vest-AgderFlekkefjord2
Kristiansand34
Mandal7
Sogndalen2
Søgne4
Total49
KommuneLadepunkt
Aust-AgderArendal37
Gjerstad6
Grimstad27
Lillesand10
Risør12
Tvedestrand2
Total94