johnstraum3.jpg Foto: Eva Myklebust

Julianne Skau Straum (10) satt hjemme på verandaen i Festningsgata da hun hørte smell og så røyk velte opp fra Kristian IV gate.

johnstraum3.jpg Foto: Eva Myklebust

— Pappa, det brenner, ropte jeg, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Ble redd

Da løp pappa John Straum til stedet for å hjelpe, og Julianne fulgte etter.

Der så hun pappa sparke inn en dør i det brennende huset.— Han sparket inn døren. Da snudde jeg meg vekk, men etterpå sa noen at han hadde reddet ut fire mennesker, forteller tiåringen som ble ganske så redd.

Pappa John Straum hørte rop fra huset før han tok seg inn.

— Jeg hørte at det var noen som ropte at de ikke kom seg ut av huset i andre etasje. De kastet ned en nøkkel til meg, men den passet ikke. Da sparket jeg inn døren og kom meg inn, men kunne ikke se noe, forteller John Straum.

Klatret ut av vinduet

Han fikk da hjelp til å sette to søppeldunker opp på hverandre utenfor et vindu, og fikk ropt opp at beboerne i det brennende huset måtte klatre ut av vinduet.

— Jeg stod nede og hjalp fire personer ut, forteller Straum.

Plutselig var det en som ropte på en mann som han trodde var igjen inne i huset.— Da gikk jeg igjen inn i huset, men var der bare noen minutter. Jeg hørte smell og det var veldig varmt og mye røyk. Jeg så ingen mennesker, og måtte ut igjen på grunn av varmen, forteller John Straum.

Bortsett fra at de var redde og forvirrede, så ikke beboerne ut til å være skadet, mener Straum.

- Jeg ble ganske shaky

Fædrelandsvennen traff han og datteren Julianne noen timer senere på Herlig Land i Markens gate. De skal roe seg litt ned etter den dramatiske hendelsen. Pappa Straum fikk et brannsår da han gikk inn det brennende huset, men det var ikke verre enn at han kunne bandasjere det selv.

— Jeg ble ganske shaky etterpå, og Julianne ble ganske redd. Jeg brukte noen timer på å snakke med henne og vi gikk tilbake til brannstedet for at hun skulle se at brannen var slukket, forteller Straum.

Julianne nikker når hun får spørsmål om hun er stolt av pappaen sin.Straum beskriver brannen som forferdelig.

— Jeg så panikken i gaten og valgte å ta affære når ingen andre gjorde det, forteller John Straum.

Han hadde aldri turt å gå inn i det brennende huset hadde det ikke vært for brannopplæringen han har fått gjennom Statoil.

— Jeg kjører tankbil og har vært på mange øvelser på anlegget. Derfor visste jeg akkurat når jeg måtte komme meg ut, forteller han.

- Ingen bragd

John Straum mener ikke at han har utført noen bragd.

— Jeg gjorde bare det jeg har blitt lært opp til, mener han.

Her slukker brannvesenet flammene i Kristian IVs gate.

John Straum har bodd i Festningsgata i flere år, og flere ganger har han hørt smell og sett røyk i fra stedet det brant lørdag ettermiddag,— Vi har vært bekymret for at noe slikt skulle skje, sier han.

Det var de samme smellene han hørte i dag.

— Det hørtes verre ut enn fyrverkeri, sier John Straum.

Brannmester Trond Busterud i Kristiansandregionen brann og redning (KBR) så at det var noen som hjalp beboerne i huset ut da han kom til stedet.

— Heldigvis var de ikke høyere oppe enn i andre etasje, og det er topp at noen hjalp dem ut, sier han.