— Nå kan vi konsentrere oss om å vektlegge faglig kvalitet, pasientsikkerhet og økonomi, og trenger ikke lenger ta hensyn til at tilbudene ved sykehusene i Arendal og Kristiansand skal framstå som balansert, sier Per Engstrand.

Viktigste

Han la fram forslag til Strategiplan 2015-17 for sykehusstyret torsdag, og karakteriserte denne endringen som den aller viktigste i hele planen.Formuleringen "framstå som balansert" ble lagt fram av daværende styreleder Peder Olsen i et styremøte i oktober 2010. Da gikk diskusjonen høyt om organiseringen av slagsenter. Fra Aust-Agder kom det krav om sykehuset i Arendal skulle være "fullverdig" og "likeverdig".

Neppe flertall

Styreleder Olsen opplevde muligens at han neppe ville få flertall for vedtak om slagsenteret, og la derfor til setningen: "De fagene som av hensyn til behov for større pasientgrunnlag ikke kan være fullt utbygget begge steder, skal fordeles mellom Kristiansand og Arendal på en måte som framstår som balansert."

Setningen dempet konfliktnivået og det ble flertall for forslaget.

Samtidig har formuleringen ligget i bunn for en rekke avgjørelser sykehusledelsen har måttet gjøre. Nå kan altså sykehusledelsen konsentrere seg om hva som er best for pasientene på Sørlandet, uten å måtte få det til å framstå som balansert.

Ingen av styremedlemmene protesterte mot dette under diskusjonen om strategiplanen torsdag.

— Med dette vedtaket øker også muligheten vår for å beholde funksjoner på Sørlandet, i stedet for å måtte miste dem til Oslo eller Østlandet, sier Engstrand.