I mars 2013 vedtok Fylkesnemda at Barnevernstjenesten i Lister skulle overta omsorgen for jenta som da var seks måneder gammel.

Men moren hadde flyktet med henne da barnevernet kom på døra.

Til Somalia

Kvinnen i 30-årene dukket opp igjen en drøy måned senere og forklarte at hun før avgjørelsen om omsorgsovertakelse hadde reist med datteren til Oslo.

Der hadde barnefaren tatt med seg jenta først til England, og videre til hjemlandet Somalia.

Lister tingrett har nå dømt moren til seks måneders fengsel, der 90 dager er gjort betinget. Nesten to år gikk før saken kom opp for domstolen, og retten slår fast at slike krenkelser av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) skal føre til redusert straff.Retten legger til grunn at moren tok med seg datteren til Oslo to dager før avgjørelsen fra Fylkesnemda. Dermed kan barnet lovlig ha forlatt Norge da moren fikk vite om vedtaket etter fire dager. Men retten mener hun og barnefaren planla og samarbeidet om å bortføre barnet.

Fire barn

«Tiltalte har, etter rettens vurdering, begått en alvorlig straffbar handling og det vites lite sikkert om barnets omsorgssituasjon i dag. Hun har vist et fast forbrytersk fortsett ved å innrette seg slik at barnet var ute av landet når vedtaket fra nemda forelå og videre ved å holde barnet unndratt fra barnevernstjenesten», skriver retten i dommen.

Det avvises at hun skulle ha vært styrt av barnefaren.

I stedet var hun selv frustrert over barnevernet som allerede hadde tatt fra henne fire barn, slår retten fast.

— Jeg har ikke fått snakket med henne, men regner det som rimelig sikkert at dommen vil bli anket. Jeg mener det er uklart hvem som eventuelt står bak borføringen, det er uklart når det er gjort og om vedtaket om omsorgsovertakelse var fattet når det ble gjort, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.