Ekstremværet "Nina" raste i helga også, men mandagens vindretning var det som gjorde utslaget og flerret av taket på tre leiligheter i rekke. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Husene på Skinnerheia ligger værhardt til, og om vinteren må leveggene på den andre siden barduneres. Men det har aldri før skjedd at takpappen er flerret av. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Naboene Berit Torkelsen og Geir Simonstad mister ikke motet selv om de er takløse: - Det kunne gått mye verre, heldigvis ble ingen skadet, er de to enige i. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Geir Simonstad var på jobb da han mandag fikk denne sms-en fra naboen i Skinnerheia på Justvik: ""Kom hjem. Taket blåst av." Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi hørte et kraftig brak, og trodde først det var leveggen som gikk. Den sto, men taket var borte, forteller Berit og Svein Torkelsen.

Det var like før klokka 14.30 at vindkastene tok taket på de tre husene i rekka. Geir Simonstad, som bor i 6C, var på jobb da han fikk følgende sms: «Kom hjem. Taket blåst av».

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— Jeg ble nesten litt forbannet først, og tenkte «hva nå»? Ser jeg rett opp på himmelen, forteller Geir Simonstad.

Så ille var det heldigvis ikke, selv om det gikk verst ut over hans tak. Det øverste dekket er borte, og ligger revnet og nærmest som brettet ut foran inngangen hans.

Nyrenovert tak

Synet vitner om de sterke kreftene som har vært i sving.

— Men det er rart med det, de la nytt dekke på i sommer. Dette var det siste jeg trodde skulle skje, sier Berit Torkelsen og rister litt oppgitt på hodet.

Naboene Berit Torkelsen og Geir Simonstad mister ikke motet selv om de er takløse: -Det kunne gått mye verre, heldigvis ble ingden skadet, er de to enige i. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det gamle dekket hadde ligget siden husene ble bygd i 1977, kan hun fortelle.

Om vinteren bardunerer vi leveggene.

At vinden flerret taket av mandag, og ikke i helga, da ekstremværet «Nina» var på sitt verste, tilskriver beboerne vindretningen.

— Det ristet godt i huset da også, men da var retningen mer nordøst. Nå var den mer vestlig, og da er det ille her, sier Svein Torkelsen, Berits ektemann og en av de uheldige huseierne.

Værhardt nabolag

Han hadde vært på Bredalsholmen og dekket til Hestmanden med presenning for å beskytte skipet mot ekstremværet, men hadde ikke ventet at det var huset hans det skulle gå utover.

— Tenk at det var hjemme det skulle skje, sier Torkelsen.

Han opplyser at takdekket er solide greier, helsveiset asfaltbelegg av type Sanafil.

Stein Karlberg, som bor i den midterste leiligheten, sier de er vant med mye vind, værhardt som det er på toppen av heia, som er i nabofeltet til Jærnesheia.

— Om vinteren bardunerer vi leveggene, forteller han, og viser vei inn i stua. Der råder et salig kaos etter at møbler er flyttet på og gulvet dekket av pøser.

LES OGSÅ: Melder sterk kuling de neste dagene

— Det begynte å lekke her da regnet kom, sier Karlberg og kikker opp mot taket hvor fukten kommer fra.

Få skader i Agder

Utover kvelden mandag jobbet to snekkere på spreng med å dekke til takene med presenning. Den midlertidige tildekkingen sørger for at takene blir tette og de innvendige skadene minimale.

Stein Karlberg måtte flytte rundt på møblene og sett opp pøser i stua etter at takpappen forsvant og vannet begynte å piple gjennom det som var igjen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Geir Simonstad smiler tross det triste synet av takpappen foran rekkehuset.— Ja, det er ille, men jeg kan ikke sette meg ned og gråte heller, sier han. Og smiler.

— Heldigvis ble ingen skadet, det kunne gått langt verre, nikker nabo Berit Torkelsen.

Jens Michael Kobro, takstmann i Tryg forsikring med ansvar for Agder-fylkene, sier at skadene på Skinnerheia er en av svært få saker som er meldt inn til ham etter «Nina».

— Jeg hører assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If si det motsatte; at det er mange takskader. Men så langt har jeg fått meldt inn forbausende få, sier Kobro.

Han sier at folk er flinke til å ta de rette beslutningene når skadene først er skjedd. - Blåser takstein av, sitter de ikke og venter på at jeg skal komme, men kjøper seg en presenning og ordner opp selv. Den sunne fornuft har heldigvis gode kår, fastslår Kobro.