Symeon Filinas snakker gjerne om situasjonen i hjemlandet etter parlamentsvalget sist helg. Protestpartiet Syriza vant valget og lederen Alexis Tsipras, som har vært politiker i kun kort tid, ble statsminister. Daglig følger grekeren med på situasjonen i landet fra sin nye base i Kristiansand, dit familien kom for halvannet år siden. De orket ikke bo i Hellas lenger.

Tror du Tsipras kan klare å få redusert Hellas' statsgjeld på 320 milliarder euro, som han har lovet?

— Nei. Men jeg tror han kan klare å oppnå litt bedre betingelser - lenger avdragstid og lavere rente. Europa har satt døra så vidt på gløtt for å finne en løsning. Det er i alles interesse.

ta1fa50c.jpg Foto: Reuters

Hva kan han ellers få til?

— Fremfor alt må han få orden på skattesystemet. Det tror jeg han kan klare. Rike grekere betaler lite eller ingen skatt. Noen ganger skal de riktignok betale, men lar simpelthen være, uten at det får konsekvenser. Middelklassen betalte skatt, men nå er den borte og erstattet av nyfattige. Selv eier jeg en liten leilighet i Tessaloniki som jeg leier ut for 4400 euro per år. Av det må jeg betale 50 prosent skatt, mens rikinger med svære gods betaler null. Er det rart det brer seg en holdning om at «Hvorfor skal jeg betale, når overklassen og politikerne ikke gjør det?» For det gjør de ikke. Går du til en lege, får du ikke kvittering når du betaler. Den samme legen kan gjerne ha en rekke flotte eiendommer, men bare en minimal, skattbar inntekt. Og rett som det er, dukker korrupsjonsskandaler opp.

Apropos: Georgios Papandreou, som tilhører familiedynastiet med samme navn og brøt ut av sosialistpartiet Pasok kort tid før valget for å danne sitt eget parti, ble ikke valgt inn i parlamentet. Betyr det slutten på Papandreou-epoken?

— Ja, heldigvis. I alle år har Pasok og høyre-partiet byttet på regjeringsmakten, og alltid har de overlatt voksende problemer til «neste regjering». Selve sjefsskurken var Andreas Papandreou, far til Georgios. Andreas er hovedmannen bak Hellas' problemer. Nå er vi kvitt dynastiet.

Er ikke det greske folk selv ansvarlig for å ha gitt udugelige politikere flertall i parlamentet i år etter år?

Problemet er at ærlige politikere, som gir et riktig bilde av Hellas' situasjon, ikke blir valgt.

— Absolutt! Problemet er at ærlige politikere, som gir et riktig bilde av Hellas' situasjon, ikke blir valgt. Selv har jeg stemt på partier som strekker seg fra høyre til venstre fløy, men de siste årene har jeg ikke stemt. Jeg orker ikke mer.

Er det ikke et demokratisk problem at så mange gjør som du?

— Jo!

Syriza fikk 149 plasser i et parlament med 300 seter. Hadde det vært bedre med 151 plasser?

— Nei. I Syriza er det mange gamle politikere fra forskjellige partier. Jeg stoler ikke på dem, selv om de har byttet side. Med absolutt flertall ville de lettere kunne gjøre som de vil, uten korrektivet som følger med støtten fra andre i parlamentet.

Da Hellas fikk store lån fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet i 2010 og 2012, fulgte det med strenge krav om reformer. Hva har skjedd i den jevne grekers dagligliv?

— For det første har vi 27 prosent arbeidsledighet. Det er vel nest høyest i Europa, etter Spania. Lønninger er kuttet, pensjoner er kuttet. Men lite er gjort med de grunnleggende, strukturelle problemene. Ett unntak fins: Den som tidligere fikk seg jobb i offentlig sektor, kunne være trygg og nyte godt av høyere lønn enn i privat sektor. Nå er lønningene kuttet med 50 prosent og mange jobber vekke.Her kommer fru Silvana en tur innom stua fra kjøkkenet, hvor hun lager mat til barna som snart kommer fra skolen.

— Det gamle systemet var urettferdig. Kvinner som hadde jobbet i 25 år og hadde født barn, kunne pensjonere seg ved 42 år. Tenk på det!

Blant reformkravene var også at regjeringen skulle selge unna selskaper og eiendommer - deriblant noen av de berømte, greske øyene. Hva har skjedd?

— Jeg vet ikke. For meg må de gjerne selge noen øyer, men ikke Kreta, ha-ha!

Problemene er svære. Ingen har penger lenger.

Hvor lang tid vil det gå før situasjonen i Hellas har bedret seg så det monner?

— Å, jeg frykter det vil ta 20 år. Problemene er svære. Ingen har penger lenger - ikke private og ikke det offentlige!

Tror du det ligger an til «grexit», at Hellas forlater euro-samarbeidet, frivillig eller tvunget?

— Det var en tabbe å bli med i euroen. Men når vi først er inne, er det best for alle at vi slår følge videre også. Å gå ut vil være en dårlig løsning, med uante konsekvenser for både Hellas og resten av EU og eurosonen. Å forlate selve EU er slett ikke aktuelt. Jeg tipper at 70-80 prosent ville stemme for fortsatt EU-medlemskap om det var folkeavstemning i dag.

Det var i 1974 at diktaturet falt i Hellas, altså ikke mer enn 41 år siden. Hvor solid er egentlig dagens demokrati i landet som i sin tid var demokratiets vugge?

— Å, det er ingen fare. Det er ingen kupplystne oberster i våre dager.

Du sa at du eier en leilighet i Tessaloniki. Hva er den verd?

— Den er på 70 kvadratmeter i en bygård fra 1960 og holder nokså enkel standard. Jeg kjøpte den i 2002 for 75.000 euro, som jeg måtte låne. Får jeg solgt den i dag - det er ingen selvfølge - får jeg i beste fall 30.000 euro.

Kan du anbefale nordmenn å reise til Hellas?

— Hellas er et fantastisk land å feriere i, men et dårlig land å bo i.