BIRKENES: Flertallet (13 mot 8) vedtok først å godkjenne avtalen som er forhandlet frem med vindkraftselskapet Eon Vind. En enda knappere flertall (11 mot 10) vedtok deretter å droppe kommunens innsigelse mot prosjektet.

– Alle vet at dette skaper store ringvirkningene. Sydney har operaen, New York har Frihetsgudinnen. Men det er ikke noe sammenlignet med de flotte vindturbinene som vil bli en attraksjon i Birkenes, sa Odd Gunnar Tveit (Frp), ifølge Birkenes-Avisa.

Partiene splittet

Under møtet diskuterte politikerne hvorvidt det skulle settes visse krav til utbyggingen.

– Mitt forslag er å frafalle innsigelsen, for det er innsigelsen som gjør prosessen usikker. Forslaget fra Høyre har innsigelser, men det kan få utbygginga i gang. Det ufravikelige kravet om turbinblader vil sette prosjektet i fare, sa ordfører Anders Christiansen (Ap).

Christiansens forslag ble støttet av tre partifeller, to representanter fra Senterpartiet, to fra KrF, to fra Frp og Høyres Gunnar Høygilt, ifølge Lillesands-Posten.

Fire av Høyres representanter ønsket å opprettholde innsigelsen. De fikk støtte av Aps Knut Gunnar Solli, tre KrF-representanter, en fra Sp og Venstres representant.

Sa nei til Storehei

Vindkraftplanene i Birkenes ble lansert for første gang i 2013. Det svensk-tyske vindkraftselskapet Eon vind søkte da om å bygge 58 vindturbiner på tre forskjellige steder i Birkenes. I 2014 ga Norges vassdrags- og energidirektorat konsesjon for 29 vindmøller på Storehei. Byggetrinn to, Oddehei og Bjelkeberg, ble satt på vent fordi det var usikkerhet knyttet til nettkapasitet og kostnader.

Eon Vind har gitt opp planene om å bygge vindmøller på Storehei (bildet), men har nå fått politikerne med seg når det gjelder bygging på Oddehei og Bjelkeberg. Foto: Torstein Øen

Avgjørelsen utløste store protester og ble klaget inn til Olje- og Energidepartementet, som etter to års saksbehandling satte foten ned.

Eon Vind ga da opp planene om å bygge på Storehei, men ønsket å gå videre med bygging på Oddehei og Bjelkeberg. Ordfører Anders Christiansen (Ap) fikk i fjor høst støtte til å la en styringsgruppe vurdere de nye planene. Dette arbeidet munnet ut i en avtale med Eon, som kommunestyret nå altså har sagt ja til.