VALLE/MANDAL: I Setesdal er det alltid mange bærplukkere å se i skogene nær riksvei 9 på denne tiden av året. I år glimrer de tidlige plukkerne med sitt fravær. Det er ikke så rart, for der tuene tidligere sto full av blåbær, er det langt mellom de blå godbitene nå.

— Det var nok minusgradene i begynnelsen av juni som ødela for molter og blåbær i høyereliggende strøk i Setesdal, sier lege og botaniker Olav Holen i Bykle. Kuldesjokket ødela blomstringen.

— Også orkideene i fjellet har hatt problemer med blomstringen på grunn av kuldegradene i juni, opplyser Holen.

I høyden

Moltene som skulle ha lyst mot oss om ei ukes tid, blir det få av. Senere i høst, i september, kan det imidlertid bli fine bær å finne oppover i Setesdal også.

— Blir det en varm ettersommer kan det bli molter og blåbær høyt til fjells, siden bærene her ikke var kommet så langt i blomstringen da kuldegradene kom i juni, sier Holen.

Det er disse minusgradene i indre strøk i juni som utgjør forskjellen på bærmengden mellom kystnære strøk og innlandet i år.

Fra Evje meldes det imidlertid om et normalår for blåbær.

Torvhandel

Men heller ikke nær kysten synes bærhøsten å være rik. Iallfall ikke om vi skal tro torvhandler Ole Martin Røsvik i Mandal. Han får bærene sine fra Lycksele i Nord-Sverige, og forteller at salget går godt. Hans inntrykk er at det knapt er funnet ei molte på Sørlandet i år. Han sier noen har funnet blåbær, men at de fleste heller ikke har funnet blåbær.

I år selger han blåbær for 50 kroner kiloen. I fjor kostet de 45 kroner. Moltene selger Røsvik for 115 kroner kiloen.

Tyttebær

Olav Holen tror det vil bli et godt tyttebærår, og det ser dessuten ut til å bli mye krekling. Krekling har blitt mer og mer populært de siste årene. Bæret er ikke spesielt velsmakende, men er ettertraktet som saft på grunn av det høye innholdet av antioksydanter, som styrker immunforsvaret.