SØGNE: — Dette er ingenting. Dere skulle sett da vi var bortover i Gjerstad og Vegårshei. Vi gikk i våt snø opp til brystet og måtte kave oss fram ved hjelp av armene. Dere vil ikke tro hvor tungt det var, sier Joar Kvåse, montør i Agder Energi.

Vi går til lårene i snø på Eikestøl i Søgne, og det er slitsomt å ta seg fram. Istunge greiner bukker dypt mot bakken, og avbrekte tretopper ligger hulter til bulter. Mens de fire montørene haster av gårde med tungt utstyr i armene, konsentrerer vi oss om å treffe i riktig fotspor med riktig fot. Man havner lett på hodet i snøen.

— Høyspentlinja er brutt over av trær som har falt ned. Det har vært inne en mann og funnet feilen tidligere, så vi er heldige som kan følge tråkket. Når det blir mørkt og man må ut og lete er det verre, sier Kvåse.

Farlig jobb

Det er glimt av blå himmel og vindstille, der vi sliter oss fram, innover i skogen.

— Sånn som det er nå, er det relativt trygt å bevege seg mellom trærne, men da vi arbeidet i Aust-Agder var det skummelt. Det brakk ned store greiner overalt mens vi gikk, forteller montøren fra Agder Energi.

På arbeid under slike forhold må de hele tiden vurdere om det er sikkerhetsmessig forsvarlig å fortsette.

— Det er en farlig jobb, og vi har nærmet oss grensa, men foreløpig har vi ikke blitt nødt til å stoppe opp, sier Kvåse.

Han har jobbet som montør i 25 år, men aldri opplevd liknende tilstander.

— Det har vært problemer i mindre områder, men ikke over hele Sørlandet samtidig, mener han.

Den erfarne montøren ble kalt ut på arbeid natt til torsdag i forrige uke, og siden har det gått slag i slag.

— Man drar hjem og sover en fire-fem timer, så er det tilbake på jobb, forteller Kvåse.

Hjelp fra Sandefjord

De tre mennene han arbeider sammen med, har reist fra Sandefjord tidlig om morgenen for å hjelpe til. Flere firmaer er hyret inn ekstra av Agder Energi i den vanskelige situasjonen.

— Vi er 40 mann fra Skagerak Elektro as som er i arbeid på Agder nå, sier montør Svein Tore Bredesen.

Han forteller det har vært vanskelig å ta seg fram, også på veiene.

— Det er dårlig brøytet mange steder, og vi har satt oss fast flere ganger. Det er generelt tungt å arbeide under slike forhold, sier Bredesen.

På tross av kaoset, og en arbeidsliste som aldri tar slutt, er montørene i godt humør.

— Ja, det er jo lettjente penger, humrer Kvåse ironisk, og legger til at de arbeider overtid på frivillig tvang.

— Men man føler jo en viss forpliktelse og lojalitet, både ovenfor kundene og bedriften. Når det er slik som nå, står man gjerne på litt ekstra, sier han.