Forskerne mener at det kan være en forbindelse begge veier. Røyking kan gi depresjon og depresjon kan føre til røyking.

Statistiker Ole Klungsøyr ved Universitetet i Oslo har ledet en studie der forbindelsen mellom sigarettrøyking og etterfølgende depresjon er undersøkt.

Deprimerte storrøykere

Studien er basert på intervjuer av 2.014 tilfeldig utvalgte voksne personer i Oslo og Lofoten.

I 2001 ble 1.190 av dem intervjuet på nytt. Det viste seg at risikoen for depresjon var fire ganger høyere for storrøykere enn for dem som aldri hadde røykt. En storrøyker er definert som en som røyker mer enn 20 sigaretter daglig.

Risikoen for å få en depresjon var dobbelt så høy for dem som røykte mellom 11 og 20 sigaretter om dagen.

De som har sluttet å røyke har om lag samme risiko som de som røyker ti eller færre om dagen.

Direkte innflytelse

– Alle ble intervjuet i et strukturert diagnostisk intervju. Vi har mye informasjon om livsstil, fritid, familie og nettverk som gjør det mulig å undersøke utbredelse av og risikofaktorer for de vanligste psykiske lidelsene, sier Klungsøyr til Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Han påviser en rekke forhold som ble undersøkt, men som ikke kunne forklare resultatene.

– Faktorer som frafall, hukommelsestap, bakenforliggende felles årsaker og indirekte påvirkningsfaktorer så ikke ut til å kunne forklare resultatene. Derfor er konklusjonen at det ser ut til å være en mulighet for at røyking kan føre til depresjon, sier Klungsøyr.

Studien, som er en del av Klungsøyrs doktorgradsavhandling, ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Epidemiology i januar i år.